Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Owoce czarnego bzu to witaminowa bomba. Tak zrobisz z nich syrop
Kamil Świętek
Kamil Świętek 08.09.2023 15:37

Owoce czarnego bzu to witaminowa bomba. Tak zrobisz z nich syrop

Syrop z czarnego bzu
Canva/Lalli, pixabay; Canva/Rostislav_Sedlacek, Getty Images

Syrop z czarnego bzu od lat uważany był za bardzo zdrowy. Może on stanowić alternatywę dla suplementów. Chociaż syrop z czarnego bzu i jego działanie szerzej opisuje medycyna niekonwencjonalna, coraz częściej słyszy się o akceptowaniu tej formy kuracji przez środowisko medyczne.

Dlaczego syrop z czarnego bzu jest tak zdrowy? Czy warto spożywać go profilaktycznie, czy też wyłącznie podczas choroby? Odpowiedzi na te pytania udzielimy w poniższym artykule.

Syrop z czarnego bzu i jego właściwości

Syrop z czarnego bzu od pokoleń uważany był za naturalne, cudowne lekarstwo. Poprzez szereg prozdrowotnych właściwości na nasz organizm, dorównuje on działaniu wielu suplementów diety. Jakie są właściwości syropu z czarnego bzu?

Przede wszystkim syrop z czarnego bzu wykazuje właściwości napotne oraz moczopędne. Może prowadzić także do przyspieszenia trawienia, dlatego zalecany jest przy zaparciach i stanach zapalnych.

Prozdrowotne właściwości syropu z czarnego bzu to zasługa: witaminy C, witamin z grupy B, a także kwasu jabłkowego, pektyn, garbników czy antocyjanów zawartych w owocach oraz steroli, triterpenów, flawonoidów i kwasów fenolowych zawartych w kwiatach czarnego bzu.

Syrop z czarnego bzu.jpg
Canva/Madeleine_Steinbach, Getty Images

Syrop z czarnego bzu – przepis i zastosowanie

Syrop z czarnego bzu wskazany jest przy: zaparciach, stanach zapalnych gardła, podwyższonej temperaturze, czy w formie środka przeciwwirusowego. Może być on także stosowany profilaktycznie w celu przeciwdziałania rozwoju chorób przewlekłych.

Aby stworzyć syrop z czarnego bzu, należy zmieszać ze sobą 1 litr wody, 1 kg cukru oraz 20 dużych baldachów czarnego bzu. Kwiaty należy oddzielić od łodyg, zalać wrzącą wodą i zostawić do ostygnięcia. Następnie syrop na 24 godziny należy włożyć do lodówki.

Po tym czasie wystarczy już tylko go przecedzić, dodać cukier i doprowadzić go do wrzenia. Teraz pozostało już tylko przelać go do słoiczków, czy butelek i stosować w formie naturalnej kuracji.

Syrop z czarnego bzu – przygotuj go w swoim domu

Owoce czarnego bzu mogą zostać także wykorzystane do zrobienia soku. W tym celu należy obrać owoce z szypułek i dokładnie je umyć. Owoce zalewamy wodą i dodajemy cukier (na 1 kg owoców dodajemy 500 g cukru). Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą sok.

Następnie sok przecedzamy i możemy wlewać go do słoiczków, czy butelek. Jak widzicie, stworzenie syropu z czarnego bzu oraz soku wcale nie jest takie trudne. Warto podjąć się tego wyzwania i wykorzystać bogactwo natury podczas sezonu przeziębienia i grypy.

Domowy syrop z czarnego bzu.jpg
Canva/CBCK-Christine, Getty Images