DomekIOgrodek.pl
palma kokosowa

pixabay/bertomic

Palma kokosowa – uprawa i pielęgnacja niezwykłego drzewka

3 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Palma kokosowa jest potocznie zwana drzewem życia. Kojarzy nam się przede wszystkim z
piaszczystą plażą i wakacjami. Jej owoce, czyli kokosy, są wyjątkowo smaczne i znane na
całym świecie. Ale czy można ją hodować w domowych warunkach? Dowiedz się więcej o
tej roślinie, oraz jak ją uprawiać i pielęgnować
.


Palma kokosowa – charakterystyka


Palma kokosowa, znana również jako kokos właściwy, to przepiękne drzewo z rodziny
arekowatych. W naturalnych warunkach występuje na terenach Ameryki Południowej oraz
Azji, i jest tam uprawiana jako roślina użytkowa. Można ją też spotkać w Ameryce Północnej,
Australii i Afryce. Ma duże, pierzaste liście, które wyrastają z wierzchołka pnia i osiągają
długość około 6 metrów. Dorasta do około 30 metrów wysokości i wydaje jedne z
najwspanialszych owoców, czyli popularne kokosy. Palma wydaje owoce przez cały rok, a
ich waga może wynosić nawet do 8 kg. Jest rośliną jednopienną i można ją rozmnażać tylko
przy użyciu nasion. Niestety w warunkach domowych drzewo nie osiąga tak spektakularnych
rozmiarów, ale można je z powodzeniem uprawiać.


Palma kokosowa - uprawa


Palma uprawiana w doniczce zazwyczaj dorasta do maksymalnie 2 metrów. Początkowo jej
liście są szerokie, skórzaste i rozdwojone tylko przy końcach. Najlepiej posadzić ją w ciepłym
i mocno nasłonecznionym miejscu. Latem temperatura powinna wynosić około 25 stopni C,
natomiast zimą mniej, około 18 stopni C. Podłoże powinno być przepuszczalne, o lekko
kwaśnym odczynie, najlepiej z domieszką piasku i torfu. W dobrych sklepach ogrodniczych
możemy znaleźć specjalną mieszankę, odpowiednią do sadzenia palm. Doniczka powinna być
wąska i wysoka. Na dnie wykonujemy drenaż, który zapobiegnie zaleganiu wody. Raz na
kilka lat roślinę najlepiej przesadzić do większej donicy. Drzewo niestety nie zakwitnie w
domowych warunkach i nie będzie owocować.


Pielęgnacja palmy kokosowej


Podłoże, w którym rośnie palma kokosowa, powinno być stale wilgotne. Nie możemy jednak
doprowadzić do zalania rośliny, ponieważ jej korzenie zaczną wtedy gnić. Lubi być
intensywnie podlewana, ale nie za często. Dopiero jak ziemia trochę przyschnie, podlewamy
ją ponownie. Zimą ograniczamy podlewanie, i robimy to nie częściej niż raz w tygodniu.
Dobry wpływ na jej rozwój ma regularne zraszanie oraz wysoka wilgotność powietrza. W
okresie wiosny i lata regularnie nawozimy roślinę, co dodatkowo ją odżywi. Można
wykonywać ten zabieg raz na dwa tygodnie. Najlepiej stosować do tego nawozy płynne i
wieloskładnikowe. W sklepach ogrodniczych możemy również kupić specjalne preparaty do
uprawy palm. W zimie zmniejszamy częstotliwość nawożenia. Niestety roślina jest dość
wrażliwa na niewłaściwą pielęgnację, co objawia się, m. in.: zasychaniem liści czy
pojawieniem się szkodników. Jeżeli końcówki liści robią się brązowe, to znaczy, że powietrze
jest zbyt suche.


Jak wyhodować palmę kokosową?


Palmę możemy wyhodować tylko i wyłącznie z jej nasion, czyli orzechów kokosa. Najlepiej
użyć do tego orzechów hodowlanych, ponieważ te zakupione w sklepie spożywczym mogą
się nie przyjąć. Kokos kładziemy na płasko w wilgotnym podłożu, około połowa powinna
znajdować się w ziemi. Po jakimś czasie zaczną kiełkować pędy. Możemy też użyć gotowej
sadzonki. W tym przypadku należy od razu umieścić ją w docelowej donicy, gdyż roślina
bardzo nie lubi przesadzania.


Palma kokosowa – zastosowanie


Drzewa, które rosną w naturalnych warunkach, są wyjątkowo użyteczne. Ich drewno i liście są
wykorzystywane w budownictwie oraz przy wyrabianiu dywanów, mat, lin, koszy, pędzli czy
szczotek. Owoce palmy są częstym składnikiem różnorodnych dań, a także wytwarza się z
nich olej i alkohol. Jądro orzecha, czyli kopra, składa się z wody (50%), tłuszczy (25-35%),
białka (4%) oraz cukru (8%). Suszy się je i wykorzystuje w produkcji masła kokosowego,
które służy do smażenia potraw, jest składnikiem czekolady lub jest stosowane jako
przyprawa. Orzechy kokosowe są również używane w przemyśle farmaceutycznym i
kosmetycznym. Produkty z dodatkiem kokosa są jednymi z najczęściej spotykanych
kosmetyków na rynku.

Podobne artykuły

"Zgłoś remont"

Ogród

"Zgłoś remont". Uczestniczka przeraziła Krzysztofa Mirucia

Czytaj więcej >
Rośliny doniczkowe

Ogród

Pielęgnacja roślin doniczkowych - najczęstsze błędy

Czytaj więcej >
Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

Ogród

Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

Czytaj więcej >
Fikus

Ogród

Figowiec w domu – jak uprawiać go w doniczce?

Czytaj więcej >

Ogród

Pomarańcze w doniczkach – charakterystyka, uprawa i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Mandewilla - jak uprawiać i pielęgnować?

Czytaj więcej >