Pędzenie cebuli na szczypior – domowe sposoby
pixabay.com/_Alicja_ (CC0 Domena publiczna)
Marta Idzikowska - 11 Kwietnia 2021

Pędzenie cebuli na szczypior – domowe sposoby

Dzięki pędzeniu cebuli na szczypior możemy się cieszyć świeżym warzywem przez cały rok. Szczypiorek posiada wiele właściwości, które dobrze wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedz się, jakie należy podjąć działania, aby uzyskać smaczne i zdrowe warzywo.

Pędzenie cebuli na szczypior – składniki odżywcze warzywa

Warzywo zawiera wiele cennych składników oraz witamin, m.in.: żelazo, wapń, potas, magnez, karoten, fosfor, chlor, sód oraz witaminę C. Ponadto doskonale wpływa na układ trawienny, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Przyczynia się również do obniżenia ciśnienia oraz pobudzenia apetytu.

Pędzenie cebuli na szczypior – odpowiedni termin

Pędzenie cebuli na szczypior zaleca się szczególnie w okresie zimowym, ponieważ wtedy warunki pogodowe uniemożliwiają nam uprawę warzyw na zewnątrz. Najczęściej ten zabieg wykonujemy od listopada do lutego. Trwa on około trzech tygodnie. Dokładny okres zależy przede wszystkim od warunków otaczających roślinę.

Pędzenie cebuli na szczypior – wybór warzywa

Warzywo przede wszystkim powinno być zdrowe oraz dobrze wyrośnięte. Nie może zawierać żadnych uszczerbków, uszkodzeń oraz plam. Nie powinno też być miękkie. Do posadzenia możemy użyć wyhodowanej przez nas cebuli bądź cebuli dymki. W przypadku użycia dymki uzyskany przez nas szczypiorek będzie odznaczał się większą delikatnością w porównaniu do zwykłej cebuli. Można także użyć innych odmian, które nadają się do pędzenia. Warzywo możemy zakupić w sklepie, jeśli nie posiadamy własnej uprawy. Zaleca się zastosowanie egzemplarza, który waży około 30-70 gramów.

Pędzenie cebuli na szczypior – dobór odpowiedniej metody

Pierwszym sposobem pędzenia cebuli na szczypior jest posadzenie jej w doniczce. Należy wybrać dość głęboką donicę, aby około 2/3 warzywa można było umieścić w ziemi. Umieszczone w ziemi warzywo powinno charakteryzować się stabilnością oraz trwałością. W przypadku posadzenia kilku egzemplarzy naraz umieszczamy je w około 6-centymetrowych odstępach.

Roślinę możemy posadzić również w innym plastikowym pojemniku, jeśli nie dysponujemy doniczką. Pojemnik powinien być wypełniony odpowiednią glebą, np. ziemią ogrodową. Posadzone warzywo należy umieścić w słonecznym miejscu. Powinno ono posiadać odpowiednią wilgotność gleby, temperaturę, a także dostęp do światła. Donicę możemy ustawić na parapecie w celu zapewnienia jej prawidłowego oświetlenia. Jeśli chodzi o podlewanie, należy wyłącznie zwilżać ziemię, w której znajduje się warzywo.

Nie wolno bezpośrednio polewać wodą. W przypadku ukorzeniania warzywo preferuje temperaturę około 12 stopni C, natomiast gdy zauważymy pojawienie się szczypiorku, należy zapewnić roślinie temperaturę około 20 stopni C. W takich warunkach zwiększamy szansę na wyhodowanie zdrowego oraz dorodnego okazu.

Drugi sposób hodowania warzywa stanowi zastosowanie plastikowej butelki. Najlepiej użyć około 5 litrowej butelki po wodzie. Pierwszym krokiem jest jej odpowiednie przygotowanie. Należy wyciąć górną część oraz niewielkie otwory. Najlepiej, aby ich średnica wynosiła około 3-4 cm. Na dnie butelki należy wytworzyć nieduże dziurki, aby zapewnić roślinie usunięcie nadmiaru wody.

Po takim przygotowaniu przystępujemy do jej wypełnienia. Butelkę należy wypełnić odpowiednią ziemią, a następnie umieścić nasze warzywo. Jego szyjki powinny wystawać na zewnątrz. Kolejny krok stanowi przysypanie ziemią aż do następnego poziomu otworów. Warzywa umieszczamy w sposób piętrowy aż do szczytu naszej butelki. Tak wypełniony pojemnik możemy ustawić na podkładce, która przy podlewaniu będzie gromadzić niepotrzebny nadmiar wody.

Pędzenie cebuli na szczypior – kiedy otrzymamy gotowe warzywo?

Cały proces pędzenia cebuli na szczypior trwa od kilku dni do około 3 tygodni. Wszystko zależy od zapewnionych warunków, a także poziomu pobudzenia naszego warzywa. Szczypiorek jest gotowy do spożycia bezpośrednio po jego ścięciu. Nie musimy ścinać od razu całego, możemy to robić partiami, przez kolejne kilka dni. Wyhodowany świeży szczypior odznacza się niepowtarzalnym aromatem oraz smakiem.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News