Pietruszka wykiełkuje już w 5 dni. Wystarczy wymoczyć ją w tym środku
Pietruszka jest bardzo podobna w początkowych etapach uprawy do koperku. Jej największym minusem jest pewna charakterystyka nasion, która znacznie wydłuża kiełkowanie. Wystarczy wymoczyć je w 1 produkcie, a zioło wzejdzie w kilka dni.
Dlaczego pietruszka długo kiełkuje?
Wynika to z faktu, że w nasionach tej rośliny znajdują się związki chemiczne, które skutecznie hamują kiełkowanie. Dlatego po zwykłym włożeniu nasion do ziemi, trzeba czekać nawet 3 tygodnie, zanim zaczną rosnąć.
Na szczęście istnieje prosty sposób, aby przyspieszyć ten proces. Co więcej, aby z niego skorzystać, nie trzeba stosować żadnych specjalistycznych środków.
Jak przyspieszyć kiełkowanie pietruszki?
Najłatwiej jest zwyczajnie wypłukać z osłonki nasion substancje opóźniające kiełkowanie. Można to zrobić kilkoma metodami.
Jedna z nich polega na najzwyklejszym wrzuceniu nasion do naczynia z wodą i odstawieniu ich na 24 godziny. Po tym czasie zostaje jedynie wysuszyć nasiona i zabrać się od razu za wysiewanie. Trzeba pamiętać, że nie można ich po takim działaniu dłużej przechowywać.
Najszybszy proces przyspieszania kiełkowania
Znacznie sprawniejszy patent polega na skorzystaniu z działania nadtlenku wodoru, czyli klasycznej wody utlenionej. Wlewa się ją do miseczki i wrzuca do niej nasiona pietruszki.
Zanurza się je na 15 minut, a następnie dokładnie osusza i przeprowadza wysiew. Dzięki powyższym pomysłom pietruszka wykiełkuje już po kilku dniach.