DomekIOgrodek.pl Kuchnia Pod piekarnikiem nie ma zwykłej szuflady. Jej funkcja jest niezwykle istotna
Materiał YouTube na kanale WFM KUCHNIE

Pod piekarnikiem nie ma zwykłej szuflady. Jej funkcja jest niezwykle istotna

16 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Szuflada pod piekarnikiem nie jest w dzisiejszych czasach zbyt często używana, a niektórzy całkowicie zapomnieli, do czego służy. Jeśli posiadasz taką w swoim piekarniku, nie ignoruj jej. Dzięki niej znacznie ułatwisz sobie pracę w kuchni i oszczędzisz sporo miejsca oraz czasu.

Piekarnik jest podstawowym wyposażeniem praktycznie każdej kuchni, a jego brak może przyczynić się do różnorakich problemów. Gdzie bowiem upiec w takim wypadku ciasto albo pieczeń? Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem tego urządzenia i jest ono wyposażone w szufladę, masz ogromnego "farta".

Do czego służy szuflada w piekarniku?

Oryginalnie jej przeznaczenie jest bardzo proste. Jeśli piekarnik jest włączony, powietrze w szufladzie może osiągać temperaturę od 45 do nawet 70 stopni Celsjusza. Celem szuflady jest zachowanie ugotowanego jedzenie w optymalnej temperaturze.

Szuflada jest szczególnie przydatna podczas kolacji dla dużej ilości osób, kiedy w piekarniku cały czas coś się piecze. Do szuflady można wtedy bezpiecznie schować nawet kilka potraw i mieć pewność, że do podania do stołu będą idealnie ciepłe.

Piekarnik
Canva/pixelshot

Podgrzewanie talerzy i naczyń

Podawanie jedzenia na ciepłych talerzach i miskach jest niezwykle ważne, szczególnie wtedy, jeśli w domu chce się oddać jakość profesjonalnej restauracji. To właśnie w lokalach często podają jedzenie na gorących talerzach.

Jedzenie dzięki temu nie studzi się zbyt szybko i nie traci za dużo swojego smaku. Jeśli nie masz szuflady, możesz ocieplić naczynia gorącym strumieniem wody z kranu.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy