Pod piekarnikiem nie ma zwykłej szuflady. Jej funkcja jest niezwykle istotna
Szuflada pod piekarnikiem nie jest w dzisiejszych czasach zbyt często używana, a niektórzy całkowicie zapomnieli, do czego służy. Jeśli posiadasz taką w swoim piekarniku, nie ignoruj jej. Dzięki niej znacznie ułatwisz sobie pracę w kuchni i oszczędzisz sporo miejsca oraz czasu.
Piekarnik jest podstawowym wyposażeniem praktycznie każdej kuchni, a jego brak może przyczynić się do różnorakich problemów. Gdzie bowiem upiec w takim wypadku ciasto albo pieczeń? Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem tego urządzenia i jest ono wyposażone w szufladę, masz ogromnego "farta".
Do czego służy szuflada w piekarniku?
Oryginalnie jej przeznaczenie jest bardzo proste. Jeśli piekarnik jest włączony, powietrze w szufladzie może osiągać temperaturę od 45 do nawet 70 stopni Celsjusza. Celem szuflady jest zachowanie ugotowanego jedzenie w optymalnej temperaturze.
Szuflada jest szczególnie przydatna podczas kolacji dla dużej ilości osób, kiedy w piekarniku cały czas coś się piecze. Do szuflady można wtedy bezpiecznie schować nawet kilka potraw i mieć pewność, że do podania do stołu będą idealnie ciepłe.
Podgrzewanie talerzy i naczyń
Podawanie jedzenia na ciepłych talerzach i miskach jest niezwykle ważne, szczególnie wtedy, jeśli w domu chce się oddać jakość profesjonalnej restauracji. To właśnie w lokalach często podają jedzenie na gorących talerzach.
Jedzenie dzięki temu nie studzi się zbyt szybko i nie traci za dużo swojego smaku. Jeśli nie masz szuflady, możesz ocieplić naczynia gorącym strumieniem wody z kranu.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
-
Jak łatwo, szybko i skutecznie wyczyścić kuchenny okap? Tak błyskawicznie usuniesz tłusty osad
-
Najlepszy babciny patent na czyste fugi. Po grzybie i zaciekach nie zostanie żaden ślad
-
Nigdy nie kładź ręczników na grzejniku. Mały błąd, a konsekwencje mogą być ogromne