Pokrusz i rozsyp pod lawendą. Będzie kwitnąć aż do października
Lawenda podbiła serca Polaków i jest chętnie uprawiana w naszym kraju. Zdobi nie tylko nasze ogrody, ale też tarasy, balkony, a nawet parapety. Wszędzie tam urzeka swoim wyglądem i zniewala zapachem.
Spośród wielu zalet lawendy na szczególną uwagę zasługuje jej długi okres kwitnienia. Możemy w tym wesprzeć nasze rośliny, podając im prosty, domowy nawóz, dzięki któremu fioletowe kwiaty utrzymają się jeszcze dłużej.
Niezastąpiona lawenda w naszych ogrodach
Lawenda to wieloletnia bylina, której charakterystyczną cechą są drobne kwiatki w unikalnym odcieniu fioletu, wyrastające na długich, prostych pędach. Krzaczki lawendy mogą osiągać wysokość nawet 0,5 m i odpowiednio pielęgnowane pięknie się rozrastają.
Warto dodać, że roślina ta jest spokrewniona z ziołami śródziemnomorskimi, takimi jak rozmaryn czy mięta. Zawiera cenne olejki eteryczne, którym zawdzięczamy upojny zapach lawendy. Przyciąga on zapylacze i odstrasza szkodniki oraz uciążliwe insekty.
Lawendę można posadzić w okolicy warzywnika, by odstraszała mszyce i mrówki, ale będzie także pięknie wyglądała w okolicach tarasu i przed domem, skąd przegoni osy i szerszenie. Ozdobne krzaczki często sadzi się także wzdłuż alejek i ogrodzeń.
Jak uprawiać lawendę?
Uprawa lawendy nie nastręcza większych trudności. Roślina preferuje ciepłe stanowiska z wystawą południową lub zachodnią, z dostępem do światła słonecznego. Nie należy sadzić jej w miejscach mocno zacienionych.
Dobrze rośnie na piaszczystym podłożu i radzi sobie nawet z krótkimi okresami suszy. Przepuszczalna gleba z dobrym drenażem zapobiega przelewaniu rośliny i zagniwaniu jej korzeni. Jeśli natomiast chodzi o pH gleby, to lawenda preferuje odczyn zasadowy i tu warto ją wspomóc nawozem, by dłużej wypuszczała nowe kwiaty.
Dzięki temu lawenda będzie kwitła dłużej
Aby zapewnić lawendzie dobre warunki do obfitego i długiego kwitnienia, warto dostarczyć jej wapń, dzięki któremu gleba zyska zasadowy odczyn. W tym celu możemy posłużyć się skorupkami od jajek. Zamiast wyrzucać je do kosza na śmieci, przygotujmy z nich domowy nawóz.
Rozdrobnione skorupki jajka zalewamy wrzątkiem i zostawiamy nawet na tydzień w zacienionym miejscu. Po odstaniu przecedzamy roztwór i podlewamy nim lawendę.
Pokruszone i starte na proszek skorupki możemy też rozsypać na podłożu wokół krzaczków. Wzbogacą glebę nie tylko o wapń, ale dostarczą roślinom także potasu, fosforu czy magnezu, które wspomagają kwitnienie.
Zobacz także:
- Jest zmorą ogrodników. Zbierz ją latem, jesienią na pewno się przyda
- Właśnie kwitnie w ogrodach. Mało kto wie, że jej kwiaty są jadalne
- Latem wykonuj regularnie. To klucz do obfitych zbiorów