Polacy nie wiedzą jak często wymieniać deskę do krojenia. Przez to przecież można się rozchorować
Deski kuchenne to nieodzowne akcesorium kuchenne. Każdy wie, że podczas przygotowywania potraw, bez jej pomocy moglibyśmy zniszczyć blat mebli. Korzystamy z niej bardzo często, dlatego warto wiedzieć, kiedy powinniśmy je wymienić. Jakby nie patrzeć, nie są niezniszczalne i one również ulegają uszkodzeniom i zniszczeniu w wyniku użytkowania.
Dlaczego warto wymieniać deski do krojenia?
Podczas użytkowania drewnianych desek do krojenia powstają drobne szczeliny, w których zasiedlają się drobnoustroje. Te z kolei są bardzo trudne do usunięcia, nawet przez środki czyszczące.
Bakterie pojawiają się również na zewnętrznej stronie deski. Chodzi głównie o bakterię e.coli, która jak się okazuje, może przetrwać na desce, a nawet w lodówce tygodniami. Poza tym, krojąc różne produkty spożywcze, niekiedy zostają na niej mikroskopijne fragmenty jedzenia, na których również namnażają się bakterie. I nie jest prawdą, że płyn do mycia naczyń skutecznie sobie z nimi poradzi. Dlaczego? Ponieważ nie wszystkie środki myjące, posiadają w swoim składzie elementy zabijające bakterie.
Zupełnie niespodziewana metamorfoza domu Ryśka "Szczeny". Co za widokiKiedy i co ile wymieniać deski do krojenia?
Wszystko zależy od rodzaju deski, z jakiej korzystamy:
- drewniane deski należy wymieniać na nowe, gdy zaczniemy dostrzegać rysy pojawiające się od krojenia, ale również, kiedy zaczną tracić swój wygląd. Te wykonane z lepszego drewna posłużą nam nieco dłużej. Niemniej, gdy widzimy, że deska nie nadaje się do użytku, warto ja wyrzucić i zakupić nową. Aby tego typu deski posłużyły nam dłużej, warto nasmarować je oliwą przed pierwszym użyciem.
- deski z tworzywa warto wymienić w momencie, kiedy zauważymy, że ich powierzchnia przestanie być gładka,
- deski ze szkła, granitu lub marmuru wymieniamy najrzadziej, gdyż są najbardziej odporne na wszystkie czynniki zewnętrzne, jak i mechaniczne. Jednak musimy pamiętać o ich bardzo dokładnym czyszczeniu.
Specjaliści jednak zalecają wymieniać deski przynajmniej raz w roku w przypadku tych rzadziej używanych. Jak wiadomo, im częściej z czegoś korzystamy, tym szybciej się to zużywa i psuje.
Dobrą praktykę jest posiadanie różnego rodzaju desek
Jak można zauważyć, głównie w programach o tematyce kulinarnej, kucharze często zmieniają deski w zależności od tego, co aktualnie będą kroić. Chodzi tutaj o to, aby do krojenia surowego mięsa stosować inną deskę niż tę, która służy nam do krojenia, chociażby warzyw. Takie zabiegi stosowane są we wszystkich restauracjach i jak możemy podejrzeć pracę kucharzy, to zobaczymy, że deski posiadają różnego rodzaju kolory np. czerwona do krojenia surowego mięsa, żółte do surowego drobiu, białe do krojenia pieczywa i nabiału, niebieskich stosuje w przypadku krojenia owoców morza oraz ryb, brązowych do gotowych wędlin oraz gotowanego mięsa, a deski zielone służą do krojenia warzyw i owoców.
Taki zabieg ma na celu zapewnienia bezpieczeństwa klientów, a jeśli zadbamy o taką praktykę w domu, zdecydowanie rzadziej będziemy cierpieć na choroby układu pokarmowego.