Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Polacy nie wiedzą jak często wymieniać deskę do krojenia. Przez to przecież można się rozchorować
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 24.02.2023 11:14

Polacy nie wiedzą jak często wymieniać deskę do krojenia. Przez to przecież można się rozchorować

Deska do krojenia
canva/Adrian Sava, Getty Images

Deski kuchenne to nieodzowne akcesorium kuchenne. Każdy wie, że podczas przygotowywania potraw, bez jej pomocy moglibyśmy zniszczyć blat mebli. Korzystamy z niej bardzo często, dlatego warto wiedzieć, kiedy powinniśmy je wymienić. Jakby nie patrzeć, nie są niezniszczalne i one również ulegają uszkodzeniom i zniszczeniu w wyniku użytkowania.

Dlaczego warto wymieniać deski do krojenia?

Podczas użytkowania drewnianych desek do krojenia powstają drobne szczeliny, w których zasiedlają się drobnoustroje. Te z kolei są bardzo trudne do usunięcia, nawet przez środki czyszczące.

Bakterie pojawiają się również na zewnętrznej stronie deski. Chodzi głównie o bakterię e.coli, która jak się okazuje, może przetrwać na desce, a nawet w lodówce tygodniami. Poza tym, krojąc różne produkty spożywcze, niekiedy zostają na niej mikroskopijne fragmenty jedzenia, na których również namnażają się bakterie. I nie jest prawdą, że płyn do mycia naczyń skutecznie sobie z nimi poradzi. Dlaczego? Ponieważ nie wszystkie środki myjące, posiadają w swoim składzie elementy zabijające bakterie.

Zupełnie niespodziewana metamorfoza domu Ryśka "Szczeny". Co za widoki

Kiedy i co ile wymieniać deski do krojenia?

Wszystko zależy od rodzaju deski, z jakiej korzystamy:

  • drewniane deski należy wymieniać na nowe, gdy zaczniemy dostrzegać rysy pojawiające się od krojenia, ale również, kiedy zaczną tracić swój wygląd. Te wykonane z lepszego drewna posłużą nam nieco dłużej. Niemniej, gdy widzimy, że deska nie nadaje się do użytku, warto ja wyrzucić i zakupić nową. Aby tego typu deski posłużyły nam dłużej, warto nasmarować je oliwą przed pierwszym użyciem.
  • deski z tworzywa warto wymienić w momencie, kiedy zauważymy, że ich powierzchnia przestanie być gładka,
  • deski ze szkła, granitu lub marmuru wymieniamy najrzadziej, gdyż są najbardziej odporne na wszystkie czynniki zewnętrzne, jak i mechaniczne. Jednak musimy pamiętać o ich bardzo dokładnym czyszczeniu.

Specjaliści jednak zalecają wymieniać deski przynajmniej raz w roku w przypadku tych rzadziej używanych. Jak wiadomo, im częściej z czegoś korzystamy, tym szybciej się to zużywa i psuje. 

drewniane deski do krojenia.png
canva/karandaev

Dobrą praktykę jest posiadanie różnego rodzaju desek

Jak można zauważyć, głównie w programach o tematyce kulinarnej, kucharze często zmieniają deski w zależności od tego, co aktualnie będą kroić. Chodzi tutaj o to, aby do krojenia surowego mięsa stosować inną deskę niż tę, która służy nam do krojenia, chociażby warzyw. Takie zabiegi stosowane są we wszystkich restauracjach i jak możemy podejrzeć pracę kucharzy, to zobaczymy, że deski posiadają różnego rodzaju kolory np. czerwona do krojenia surowego mięsa, żółte do surowego drobiu, białe do krojenia pieczywa i nabiału, niebieskich stosuje w przypadku krojenia owoców morza oraz ryb, brązowych do gotowych wędlin oraz gotowanego mięsa, a deski zielone służą do krojenia warzyw i owoców.

Taki zabieg ma na celu zapewnienia bezpieczeństwa klientów, a jeśli zadbamy o taką praktykę w domu, zdecydowanie rzadziej będziemy cierpieć na choroby układu pokarmowego.