Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Używasz w kuchni drewnianych łyżek? Natychmiast zmień przyzwyczajenia, eksperci ostrzegają
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 17.02.2023 14:03

Używasz w kuchni drewnianych łyżek? Natychmiast zmień przyzwyczajenia, eksperci ostrzegają

Drewniane łyżki
canva/1905HKN, Getty Images Signature

Drewniana łyżka gości w niejednej kuchni. Jednak, czy jej używanie jest bezpieczne? Wszystko zależy od tego, czy będziemy zwracać na jeden, bardzo istotny element. Chodzi o pęknięcia, na które drewniane przybory kuchenne są narażone.

Zalety drewnianej łyżki kuchennej

Przede wszystkim, drewniana łyżka, jak i inne tego typu kuchenne przybory są idealne do naczyń z teflonem. Taki przedmiot jest delikatniejszy i nie porysuje, chociażby patelni. Niekolizyjna powierzchnia to niewątpliwie prawdziwy atut dla drewnianego przedmiotu. Dodatkowo wiele osób uważa, że tego typu przybory kuchenne nie przyprawią potraw o tak zwany "szok termiczny". Poza tym, dzięki nim rzeczywiście unikniemy poparzenia. Jakby nie patrzeć drewno nie nagrzewa się tak, jak metal. Do tego, ten z kolei źle reaguje na wszelkie kwaśne potrawy, a drewno jest dla nich neutralne.

To najgorszy szkodnik drzew owocowych, uporasz się z nim już w lutym. Musisz się spieszyć

Drewniana łyżka siedliskiem bakterii?

Z naukowych badań wynika, że bakterie znajdujące się wewnątrz drewna umierają i nie przedostają się na zewnątrz. Jednak z chwilą, gdy pojawią się pęknięcia, zaczynają się namnażać i będą trudne, wręcz niemożliwe do zlikwidowania.

Drugim powodem, dla którego na drewnianych przyborach mogą pojawić się bakterie to nieumiejętne ich mycie i suszenie. Wilgotne drewno to wręcz idealne miejsce do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów.

Dlatego uszkodzone, drewniane przedmioty użytku kuchennego najlepiej od razu wyrzucić. Jeśli nadal będziemy z nich korzystać, to przeniesiemy bakterie na przygotowywany pokarm, co może prowadzić do zatrucia, albo sami je spożyjemy, smakując potrawę bezpośrednio z łyżki.

Jak dbać o drewniane przybory kuchenne?

Przede wszystkim, zanim użyjesz drewnianej chochli, czy deski warto je zawczasu zacząć konserwować. Do tego najlepiej nada się oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Należy natrzeć drewniane przybory, którymś z wymienionych olei, a następnie umyć pod ciepłą wodą. Położyć na papierowym ręczniku i pozwolić naturalnie wyschnąć. Po tym czasie czynność powtórzyć raz jeszcze. Warto korzystać z tej metod regularnie, gdyż zapobiega odbarwianiu się przedmiotów, a także nie przechodzi intensywnymi zapachami.

To umycia takich przyborów możesz wykorzystać wodę oraz sodę oczyszczoną. Należy niewielką ilość tej mieszanki pozostawić np. na łyżce i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie opłukujemy dobrze przedmiot.

Ocet jabłkowy jest również skuteczny w konserwacji drewnianych przyborów kuchennych. Wystarczy włożyć je do miski z octem jabłkowym i zostawić na całą noc. Następnego dnia trzeba je osuszyć i gotowe. Te, które utraciły swój kolor, odzyskają go, a przy okazji wszystkie z nich nie będą przesiąkać aromatem z potraw.

Jeśli nie masz pod ręką wyżej wspomnianego octu, możesz przetrzeć drewniane przybory sokiem z połówki cytryny.

Pod żadnym pozorem nie myj drewnianych przyborów w zmywarce! Wpływem wysokiej temperatury na drewno dość mocno napręża je, co może prowadzić do pękania wzdłuż słojów

Drewniane___y__ki_Gaelle_Marcel.png

Teraz już wiecie, jak zadbać o drewniane przybory kuchenne. Niech zatem dobrze Wam służą jeszcze przez długi czas.

Tagi: Kuchnia