Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Posiej koper właśnie wtedy. Wzrośnie idealnie na czas robienia kiszonek
Adam Moskal
Adam Moskal 24.03.2023 12:37

Posiej koper właśnie wtedy. Wzrośnie idealnie na czas robienia kiszonek

Koperek na polu
canva/Deyan Georgiev, PavelRodimov, Getty Images

Koperek jest warzywem o niewielkich wymaganiach, które najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Kiedy należy go siać, aby idealnie zdążyć przed sezonem na robienie kiszonek? Niżej wyjaśniamy. 

Kiedy najlepiej siać koperek?

Dzięki niewielkim wymaganiom rośliny, koperek można uprawiać w naprawdę różnych warunkach. Dzięki prostocie wysiewu i uprawy praktycznie każdy może się za to zabrać. Kiedy najlepiej siać koperek, aby idealnie wyrobić się przed robieniem pierwszych kiszonek? 

Pierwszy wysiew koperku do gruntu najlepiej zacząć w połowie kwietnia. Do lata roślina zdąży wytworzyć naprawdę duże baldachimy, a zbioru kopru będą wystarczające, aby nie tylko posypywać nim ziemniaki i jajka, lecz również dodawać do ulubionych kiszonek. 

Projekt bez tytułu - 2023-03-24T122402.020.png
canva/Nikolay_Popov, Getty Images
Wielki konkurent Pepco wchodzi z impetem do Polski. Polacy będą wniebowzięci

Jak dobrze uprawiać koperek?

Jak już wspomnieliśmy, zadanie to nie jest skomplikowane. Przed wysiewem dobrze jest przekopać i spulchnić grunt, a najlepszym stanowiskiem do uprawy jest miejsce dobrze nasłonecznione i odsłonięte od wiatru. Nasiona umieszcza się na głębokości mniej więcej 1.5 cm. 

Pamiętaj o obfitym podlewaniu kopru, gdyż brak wody może doprowadzić do obumierania rośliny. Na początku warto zająć się przerywaniem kopru, aby nie rósł zbyt gęsto. W taki sposób zapobiegniemy konkurencji roślin o wodę i substancje odżywcze. W czasie uprawy nie trzeba nawozić kopru, aby rósł obficie. 

 

Jak poprawnie suszyć koper?

Najlepiej jest po prostu związać całe łodygi z baldachimami w pęczki i podwiesić w suchym i przewiewnym miejscu. W taki sposób w całej roślinie pozostaje najwięcej wartości odżywczych i olejków eterycznych, dzięki czemu jest pełen smaku i aromatu. 

Inną możliwością jest posiekanie świeżego koperku i zamrożenie go w zamrażalniku. Ta metoda pozwala na długie przechowywanie, kosztem utraty części właściwości. 

Tagi: Ogród
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10