Posiej koper właśnie wtedy. Wzrośnie idealnie na czas robienia kiszonek
Koperek jest warzywem o niewielkich wymaganiach, które najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Kiedy należy go siać, aby idealnie zdążyć przed sezonem na robienie kiszonek? Niżej wyjaśniamy.
Kiedy najlepiej siać koperek?
Dzięki niewielkim wymaganiom rośliny, koperek można uprawiać w naprawdę różnych warunkach. Dzięki prostocie wysiewu i uprawy praktycznie każdy może się za to zabrać. Kiedy najlepiej siać koperek, aby idealnie wyrobić się przed robieniem pierwszych kiszonek?
Pierwszy wysiew koperku do gruntu najlepiej zacząć w połowie kwietnia. Do lata roślina zdąży wytworzyć naprawdę duże baldachimy, a zbioru kopru będą wystarczające, aby nie tylko posypywać nim ziemniaki i jajka, lecz również dodawać do ulubionych kiszonek.
Wielki konkurent Pepco wchodzi z impetem do Polski. Polacy będą wniebowzięciJak dobrze uprawiać koperek?
Jak już wspomnieliśmy, zadanie to nie jest skomplikowane. Przed wysiewem dobrze jest przekopać i spulchnić grunt, a najlepszym stanowiskiem do uprawy jest miejsce dobrze nasłonecznione i odsłonięte od wiatru. Nasiona umieszcza się na głębokości mniej więcej 1.5 cm.
Pamiętaj o obfitym podlewaniu kopru, gdyż brak wody może doprowadzić do obumierania rośliny. Na początku warto zająć się przerywaniem kopru, aby nie rósł zbyt gęsto. W taki sposób zapobiegniemy konkurencji roślin o wodę i substancje odżywcze. W czasie uprawy nie trzeba nawozić kopru, aby rósł obficie.
Jak poprawnie suszyć koper?
Najlepiej jest po prostu związać całe łodygi z baldachimami w pęczki i podwiesić w suchym i przewiewnym miejscu. W taki sposób w całej roślinie pozostaje najwięcej wartości odżywczych i olejków eterycznych, dzięki czemu jest pełen smaku i aromatu.
Inną możliwością jest posiekanie świeżego koperku i zamrożenie go w zamrażalniku. Ta metoda pozwala na długie przechowywanie, kosztem utraty części właściwości.