Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Posyp po spalonym spodzie patelni. Przypalone ślady znikną w 2 sekundy
Adam Moskal
Adam Moskal 30.04.2023 15:02

Posyp po spalonym spodzie patelni. Przypalone ślady znikną w 2 sekundy

Mycie patelni
canva/bee32, Getty Images

Twoja patelnia jest mocno przypalona z zewnątrz i zabrudzona? Wyczyścisz ją sodą oczyszczoną. Wystarczy chwila, a patelnia będzie wyglądać jak nowa. Jak wyczyścić spód przypalonej patelni? Na mocniejsze zabrudzenia sprawdzi się papka z sody i kwasku cytrynowego.


 

Czysty spód patelni

Jak wyczyścić spód przypalonej patelni? Niektórzy używają szorstkiego druciaka, inni chemicznych i żrących środków czyszczących. Druciana gąbka lub szczotka nie sprawdzi się dobrze. Nie zmyjemy całego brudu, a tylko porysujemy wierzchnią warstwę patelni. Środki czyszczące również nie są dobrym rozwiązaniem.

Chemia jest agresywna. Może zniszczyć patelnię i przyczynić się do powstania uczulenia. Opary środków chemicznych są szkodliwe dla zdrowia. Nie mamy również pewności, że takie środki uporają się z brudem. Jak wyczyścić spód przypalonej patelni? Sięgnijmy po sodę oczyszczoną. Nie ma lepszego sposobu na zaschnięty brud.
 

Nie ma gorszego znaku niż biały nalot w doniczce. 1 składnik od razu go usuwa Zwykły ocet to pogromca mszyc. Już nie wrócą do twojego ogrodu

Na lekkie zabrudzenia

Spód patelni przetrzyj ciepłą, wilgotną gąbką namoczoną w płynie do mycia naczyń. Następnie posyp solidnie sodą oczyszczoną i odstaw na chwilę.

Patelnię umyj pod ciepłą, bieżącą wodą. Zabrudzenia zaczną błyskawicznie znikać, a patelnia będzie wyglądać jak nowa. Soda oczyszczona jest produktem delikatnie żrącym, dlatego też świetnie poradzi sobie nawet z mocno przypaloną patelnią.

4t_IS_Whv_J9_OFA_6_UDX_5_N105_G_Naczynia_6f5faa4826.png
fot. naruedom, canva.com

Sposób na trudne zabrudzenia

Jeśli Twoja patelnia jest bardzo przypalona i brudna, sięgnij po mocną papkę czyszczącą. Wsyp sodę oczyszczoną do małego pojemniczka, dodaj kwasek cytrynowy i wlej niewielką ilość letniej wody. Musi powstać gęsta papka.

Możesz dodać do niej odrobinę płynu do mycia naczyń. Papkę nanieś na spód patelni i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zbierz brud gąbką lub ściereczką.

Tagi: Kuchnia
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10