Posyp przypaloną patelnię i przetrzyj po chwili. Będzie jak nowa w pięć sekund
Twoja patelnia jest mocno przypalona z zewnątrz i zabrudzona? Wyczyścisz ją sodą oczyszczoną. Wystarczy chwila, a patelnia będzie wyglądać jak nowa. Jak wyczyścić spód przypalonej patelni? Na mocniejsze zabrudzenia sprawdzi się papka z sody i kwasku cytrynowego.
Jak wyczyścić spód przypalonej patelni? Niektórzy używają szorstkiego druciaka, inni chemicznych i żrących środków czyszczących. Druciana gąbka lub szczotka nie sprawdzi się dobrze. Nie zmyjemy całego brudu, a tylko porysujemy wierzchnią warstwę patelni. Środki czyszczące również nie są dobrym rozwiązaniem.
Chemia jest agresywna. Może zniszczyć patelnię i przyczynić się do powstania uczulenia. Opary środków chemicznych są szkodliwe dla zdrowia. Nie mamy również pewności, że takie środki uporają się z brudem. Jak wyczyścić spód przypalonej patelni? Sięgnijmy po sodę oczyszczoną. Nie ma lepszego sposobu na zaschnięty brud.
Jak wyczyścić spód przypalonej patelni domowymi sposobami?
Spód patelni przetrzyj ciepłą, wilgotną gąbką namoczoną w płynie do mycia naczyń. Następnie posyp solidnie sodą oczyszczoną i odstaw na chwilę.
Patelnię umyj pod ciepłą, bieżącą wodą. Zabrudzenia zaczną błyskawicznie znikać, a patelnia będzie wyglądać jak nowa. Soda oczyszczona jest produktem delikatnie żrącym, dlatego też świetnie poradzi sobie nawet z mocno przypaloną patelnią.
Na mocniejsze zabrudzenia przygotuj papkę z sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego
Jeśli Twoja patelnia jest bardzo przypalona i brudna, sięgnij po mocną papkę czyszczącą. Wsyp sodę oczyszczoną do małego pojemniczka, dodaj kwasek cytrynowy i wlej niewielką ilość letniej wody . Musi powstać gęsta papka.
Możesz dodać do niej odrobinę płynu do mycia naczyń. Papkę nanieś na spód patelni i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zbierz brud gąbką lub ściereczką.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
-
Żółte plamy na poduszkach znikną w mgnieniu oka. Ta mieszanka daje cudowny efekt
-
Ogrodnik wyjawił najlepszy sposób na zgniłego storczyka. Odżyje w chwilę