DomekIOgrodek.pl Porady domowe Pranie wyschnie dwa razy szybciej bez wielkiego wysiłku. Polacy pokochali ten sposób
canva/yanggiri, Getty Images

Pranie wyschnie dwa razy szybciej bez wielkiego wysiłku. Polacy pokochali ten sposób

20 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

W sytuacji, gdy po wywieszeniu prania do wysuszenia, na następny dzień cały czas jest wilgotne, łatwo poczuć irytację. Na szczęście są banalnie proste patenty, które mogą znacznie ułatwić, a co najważniejsze, przyspieszyć schnięcie mokrych ubrań. Niżej dokładnie zdradzamy, o co chodzi.

Nie ma to, jak idealnie czyste i pachnące świeżością wyprane pranie. Niestety może się tak zdarzyć, że te same ubrania następnego dnia po rozwieszeniu dalej są wilgotne, a ich zapach pozostawia wiele do życzenia. Jak tego uniknąć?

Jak szybciej suszyć pranie?

Cały patent jest niezwykle prosty, lecz z początku może wydawać się nieintuicyjny. Chodzi bowiem o to, aby zrezygnować całkowicie z używania zwykłej suszarki. Niezależnie czy jesteś posiadaczem suszarki stojącej, czy wiszącej, przetestuj nasz sposób, a możliwe, że więcej nie wrócisz do starej metody.

Zamiast tradycyjnych suszarek, należy rozwiesić wszystkie mokre ubrania po całym domu lub mieszkaniu. W taki sposób powietrze wokół mokrego materiału nie przesyci się wilgocią i woda będzie odpowiednio szybko parować.

Mimo że przez jakiś czas przestrzeń wokół Ciebie zamieni się w wielką suszarnię, relatywnie skrócisz czas suszenia mniej więcej dwa razy. Porównując do klasycznej metody, ubrania wyschną o wiele szybciej i będziesz mogła schować je do szaf w mgnieniu oka.

Suche ubrania po praniu
Canva

Jak nie suszyć ubrań?

Jedną z najgorszych decyzji w przypadku suszenia ubrań, jest ułożenie ich na kaloryferze. Nie tylko materiał, z jakiego są stworzone szybciej się psuje, to dodatkowo zużywa się ogromną ilość energii.

Kaloryfery cały czas powinny być odsłonięte, co usprawni przepływ powietrza i ureguluje temperaturę w całym domu czy mieszkaniu.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy