Przepis na pączki. Jak zrobić pączki? Łatwy i szybki sposób
Przepis na pączki to obowiązkowa propozycja na tłusty czwartek. Większość z nas zdecydowanie częściej decyduje się na kupno pączków niż ich samodzielne usmażenie. Utarło się bowiem, że przygotowanie tych słodkości zajmuje dużo czasu i wymaga sporych umiejętności. To nie do końca prawda. Jak zrobić pączki? Prezentujemy łatwy i szybki sposób na przygotowanie tych łakoci!
Tłusty czwartek za pasem. Tego dnia nawet ci, którzy na co dzień stronią od pustych kalorii, pozwalają sobie na coś słodkiego. Jeśli rzadko sięgasz po słodycze, tym bardziej warto zadbać o to, żeby tłusty czwartek świętować naprawdę pysznymi pączkami. Niestety, ze względu na masową produkcję tego dnia, pączki ze sklepów i cukierni nie zawsze smakują najlepiej. Smażąc je samemu, masz pewność, że ciastko będzie świeże i takie, jak lubisz. Oto prosty przepis na pączki!
Przepis na pączki tradycyjne
Nie ma nic pyszniejszego niż świeże, tradycyjne, drożdżowe pączki. Najpierw musisz przygotować rozczyn na ciasto. Do tego potrzebne ci będą:
- 25 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka (letniego)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Rozkrusz drożdże w naczyniu, dodaj cukier, mleko, mąkę i wymieszaj. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Do zrobienia pączków potrzebne ci będą:
- olej do smażenia
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 dag masła
- 4-5 łyżeczek cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder lub lukier i skórka pomarańczowa (wedle uznania)
- Mąkę przesiej do miski. Wlej do niej rozczyn, dodaj jajko, żółtka i cukier wanilinowy.
- Wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać ciasto, ok. 20 minut. Następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
- Wyrobione ciasto włóż do oprószonej miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 godziny. Przez ten czas wyrośnie.
- Stolnicę oprósz mąką. Rozwałkuj na niej dokładnie ciasto. Wytnij z niego ok. 10-12 kółek i utwórz z nich kulki. ‚
- Odłożyć uformowane ciasto na kolejne 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Smażyć po 3-4 sztuki w głębokim oleju, najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Odkładać na ręcznik papierowy, by odcedzić większość tłuszczu.
- Udekorować lukrem, cukrem pudrem lub posypką z masy cukrowej — wedle uznania.
Inspiracje na inne słodkości: przepis pączki serowe
Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi pączkami, może posmakują ci te z twarogu. Są delikatniejsze w smaku i nieco łatwiejsze do zrobienia. Oto przepis na pączki serowe:
- szklankę mielonego twarogu
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
Wymieszaj w misce dokładnie wszystkie składniki i wyrób z nich ciasto. Gotową masę podziel na niewielkie kuleczki. Smaż je w głębokim oleju — pączki są na tyle małe, że same powinny obracać się podczas smażenia. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp je cukrem pudrem.
Jak zrobić pączki pieczone w piekarniku? Przepis na pączki z piekarnika
Pączki z piekarnika mają jedną niewątpliwą zaletę — są lżejsze i nieco mniej kaloryczne. Choć zdaniem wielu nie umywają się do pączków smażonych w głębokim oleju, choć raz powinniście spróbować ich odchudzonej wersji. Poniżej szybki i łatwy przepis na pączki pieczone.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Należy przygotować zaczyn z ulubionego przepisu, a następnie:
- Przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Żółtka, jajko i cukier zmiksuj mikserem.
- Do mąki dodaj zaczyn, jajka i cukier i rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w oprószonej mąką misce.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wytnij z niego krążki na pączki. Uformuj je w kulki i ponownie odstaw, tym razem na ok. pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Następnie piecz pączki, aż się zarumienią. Powinno to potrwać ok. 15-20 minut.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Tłusty czwartek za pasem, więc przepis na pyszne pączki na pewno ci się przyda!
Pączki wcale nie są tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.
Wystarczy odrobina cierpliwości. Samodzielnie przygotowane pączki będą świeże i pachnące.
Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi pączkami, do gustu może przypadną ci te serowe.
Tłusty czwartek to świetna okazja, by pozwolić sobie na dodatkowe kalorie!
ZOBACZ TEŻ:
- Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Najlepszy sposób na zbyt słone potrawy
- Jak zrobić lody? Domowe sposoby na przepyszny deser
- Jak zrobić tosta bez tostera? Łatwy sposób na chrupiący chlebek