Przepis na piernik dojrzewający. Zapachem wypełni cały dom
Piernik dojrzewający to staropolski specjał świąteczny, o którym krążą legendy. Przygotowaliśmy dla was recepturę z XIX w., którą opracowała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - legenda gastronomii tamtych czasów. Gwarantujemy, że piernik według jej przepisu zachwyci wszystkich waszych gości.
Staropolski piernik dojrzewający tak naprawdę jest dość prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko znać wskazówki od Ćwierczakiewiczowej.
Przepis na piernik dojrzewający
Lucyna Ćwierczakiewiczowa zasłynęła dzięki swojej książce „365 obiadów za 5 złotych: przez autorkę jedynych praktycznych przepisów Lucynę C.” Do dziś nazywana jest matką polskiej kuchni, a ceniona jest przede wszystkim za receptury łatwe w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim smaczne.
Jak zatem wykonać najsmaczniejszy piernik w historii?
Składniki:
500g miodu
250 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 kg mąki pszennej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
3 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
Podane proporcje wystarczają na 3 pierniki.
Przygotowanie:
Musimy zacząć od rozpuszczenia masła z miodem i cukrem. Następnie przechodzimy do wymieszania soli i przyprawy do piernika w mleku. Następnie mieszamy mąkę i sodę. Wlewamy rozpuszczone masło z miodem i cukrem, mleko i wbijamy do tego jajka. Miksturę mieszamy na gładką masę.
Dlaczego piernik ten nazywany jest dojrzewającym? Jego sekret tkwi w tym, że tak przygotowane ciasto należy przykryć i schować w chłodne miejsce na ok. 4-6 tygodni. Źródło: kwelka-gotuje.pl