Przez prosty błąd, ręczniki śmierdzą już po 1 użyciu. Łatwo go uniknąć
Przykro pachnące ręczniki już po pierwszym użyciu od prania są częstym problemem. Okazuje się, że wywołuje go prosty błąd, którego z łatwością można uniknąć. Niżej zdradzamy co zrobić, aby ręcznik dłużej zachował świeżość i funkcjonalność.
Śmierdzący ręcznik
Wiele osób uważa, że za tą niewygodę odpowiada materiał, z jakiego wykonany jest ręcznik. Niektórzy myślą, że jakość ich ręczników jest zwyczajnie słaba, przez co te brzydko pachną. Prawda jest jednak zupełnie inna.
Rodzaj i jakość materiału użytego do produkcji ręcznika nie ma w tym wypadku zbyt dużego znaczenia. Chodzi bowiem o mały błąd, którego dopuszczamy się podczas prania.
Jak uniknąć brzydkiego zapachu z ręcznika?
Jeśli po 1 wytarciu ciała lub włosów, Twój ręcznik zaczyna wydzielać nieprzyjemny aromat, mamy dla Ciebie doskonałą radę. Wystarczy podczas prania ręczników odpuścić sobie dodawanie płynu do zmiękczania tkanin.
Jego właściwości sprawiają, że ręczniki tracą dużą część swojej chłonności. Wtedy wolniej wysychają i nawet już po jednej dobie zaczynają pachnieć stęchlizną. Dodatkowo na ich powierzchni zaczynają żyć kolonie bakterii i grzybów w znacznie większej ilości, niż powinny. Nie dodawaj więc płynu do płukania podczas prania ręczników.
Jak prać ręczniki?
Zdanie to jest stosunkowo trudne, ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do prania ich w wysokich temperaturach. Współczesne pralki i detergenty pozwalają obniżyć ją nawet do 40 stopni Celsjusza. Używanie 90 stopni Celsjusza nadaje ręcznikom szorstką fakturę i usuwa z nich sprężystość. Dlatego stosowanie takiej temperatury nie jest zalecane przez profesjonalistów.