Przyklej wykałaczkę do boku noża, efekt jest boski. Patent zabiera dech
Krojenie wydaje się prostą sztuką, ale czy na pewno? Wiele osób miewa problemy z krojeniem, czy to mięsa, czy warzyw, jak i owoców. Zdarza się, że te drugie często przyklejają się do ostrza i musimy odklejać je palcem. Znamy dobry patent na to, jak łatwo kroić.
Przyklejona wykałaczka do ostrza noża dobra na przyklejające się plasterki
Pamiętacie to, ile razy plasterek ogórka, czy innego warzywa, tudzież owocu przyklejał się do ostrza noża? Na pewno! Aby móc go ściągnąć, należało poruszyć palcem, aby zrzucić niechciany kawałek jedzenia na deskę. Znaleźliśmy ciekawy patent, jak poradzić sobie z taką sytuacją.
Czego potrzebujemy? Otóż wykałaczki oraz kawałka taśmy klejącej. Wykałaczkę należy przykleić mniej więcej w miejscu, w jakim plasterki przyklejają się do ostrza. Dzięki temu, za każdym razem, kiedy będziemy kroić np. ogórka, plasterek będzie samoistnie odklejać się od noża.
Dlaczego trzeba umieć kroić nożem?
Zapewne nie raz i nie dwa, widzieliście, że profesjonalni kucharze stosują różne techniki krojenia nożem. Wynika to z tego, że odpowiednie krojenie wpływa na smak , ale również jakość potrawy, jaką zamierzamy serwować sobie lub gościom. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, że w czasie krojenia możemy doprowadzić do np. miażdżenia danego produktu, a to z kolei skutkuje utratą składników mineralnych w nim zawartych. Dlatego tak istotne jest, aby umieć kroić. Nie wolno także zapominać o dobraniu odpowiedniego noża!
Techniki krojenia nożem
Istnieje kilka sposobów krojenia, którymi posługują się słynni mistrzowie kuchni tacy jak Gordon Ramsay czy Karol Okrasa. Jednak tylko trzy z nich są tymi najważniejszymi i dzisiaj to o nich właśnie wspomnimy:
- Tap chopping - technika krojenia skuteczna przy krojeniu produktów o małej średnicy np. marchewka, czy ogórek. Nóż należy trzymać swobodnie, nie zapominając o pewności. Natomiast palec wskazujący umieszczamy pod brodą noża, który musi zostać ustawiony na idealnym styku z deską. Można przystąpić do krojenia.
- Cross chopping - najbardziej popularna technika krojenia, czy raczej siekania. To z jej pomocą możemy siekać wszelakie zioła, które mają sporą objętość np. nać z pietruszki, szczypiorek, czy bazylie. Muszą jednak zostać wcześniej nieco posiekane, gdyż będzie je łatwiej skroić na dużo mniejsze kawałki. W tym celu musimy położyć nóż na desce, a dłonią, mocno i pewnie przytrzymujemy jego górną część. Siekamy, przesuwając się po całym koperku, natce itd.
- Rock Chopping - technika krojenia stosowana wtedy, kiedy chcemy pokroić coś z miąższem, owoce i warzywa o delikatnej skórce, oraz gdy zależy nam na bardzo dokładnym krojeniu. Czubek noże nie powinien odrywać się od deski. Poruszamy narzędziem w taki sposób, aby wykonywać ruch kołyskowy, jednocześnie podsuwając to, co mamy pokroić. Przy tej technice palec wskazujący określa grubość plasterków. To właśnie ona jest tak imponująca, ale trzeba uważać na palce znajdujące się bardzo blisko ostrza! Dlatego warto rozłożyć je na całym produkcie.
Pamiętajcie, aby zawsze podczas każdego krojenia uważać i nie zrobić sobie krzywdy!