Quiz
Rozrywka
Kultowe potrawy z dawnych lat. Sprawdź, czy wszystkie pamiętasz
Kadry z filmu pochodzą z kanału Pasjonaci na YouTube
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Wiele osób twierdzi, że czasy PRL-u w gastronomii były jednymi z najbardziej kreatywnych historii. To właśnie wtedy, w czasach jedzenia na kartki w polskich domach działa się istna kulinarna magia.
Kto jak nie nasze mamy i babcie potrafiły wyczarować obiad z niczego. Mało tego, posiłek ten był smaczny, pożywny i do dziś kojarzy nam się z dzieciństwem. Przypomnijmy sobie razem ten czas. Czy pamiętacie te potrawy z dawnych lat?
Brakująca odpowiedź
1/10
Jak nazywa się ta zupa?
Canva/Natalikaevsti, Getty Images
owsianka
zupa szczecińska
zupa „nic”
Brakująca odpowiedź
2/10
Zimne nóżki to inaczej:
galareta z nóżek i golonki wieprzowej
galareta z parówek i groszku
galareta z marchewką i kurczakiem
Brakująca odpowiedź
3/10
Czym jest „nadrobienie”?
Canva/LenaOsokina, Getty Images
kluskami lanymi na mleku
podrobionym chlebem
kawałkami porwanego chleba z mlekiem i cukrem
Brakująca odpowiedź
4/10
Czym są cukierki karmelki?
karmelizowanym cukrem
cukierkami pudrowymi
grzankami z patelni
Brakująca odpowiedź
5/10
Przepis na wodziankę to...
Canva/Drbouz, Getty Images Signature
suchy chleb i wody szklanka
trochę cukru, mąki szklanka
Brakująca odpowiedź
6/10
Z czego robiło się kogel-mogel?
z marmolady lub dżemu
z surowych jaj utartych z cukrem
z owoców i warzyw
Brakująca odpowiedź
7/10
Jak nazywa się danie ze zdjęcia?
kadr z filmu pochodzi z kanału Monika Prezentuje na YouTube
mortadela w panierce
kotlety z kurczaka w panierce
karminadle
Brakująca odpowiedź
8/10
Czym był blok czekoladowy?
budyniem czekoladowym z bakaliami
deserem z mleka, cukru i kakao
litym blokiem czekolady
Brakująca odpowiedź
9/10
Potrawa ze zdjęcia to:
kadr z filmu pochodzi z kanału Ugotujmy Razem na YouTube
babka marchewkowa z okrasą
babka ziemniaczana z boczkiem
babka z batatów z kurczakiem
Brakująca odpowiedź
10/10
Bryzol to inaczej?
fasola po bretońsku
naleśniki z serem
wołowina z pieczarkami
Twój wynik: