Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Quizy > Życie w PRL > Młodzież nie pamięta tych smaków. QUIZ o potrawach z PRL. Tylko smakosze odpowiedzą na wszystkie pytania
Quiz Życie w PRL
Paulina
Paulina Korzec 06.07.2024 12:45

Młodzież nie pamięta tych smaków. QUIZ o potrawach z PRL. Tylko smakosze odpowiedzą na wszystkie pytania

Paprykarz szczeciński
Fot. Wikipedia/Kpalion CC BY-SA

Dawne czasy często wspominamy z sentymentem. Lata PRL-u już dawno minęły, ale z nami zostały dobre chwile i wspomnienia, do których chętnie wracamy. Wszystko było wtedy inne, nawet jedzenie.

Chociaż nie były to łatwe czasy, wielu rzeczy brakowało i żyło się skromniej, to smaki PRL-u wciąż wspominamy z rozrzewnieniem. Wtedy trzeba było umieć zrobić “coś z niczego”, królowały proste składniki i niewyszukane produkty, które nasze mamy i babcie potrafiły zamienić w coś pysznego. Sprawdź, co pamiętasz z ówczesnej kuchni.

Brakująca odpowiedź
1/10
Zaczniemy od jednego z flagowych dań PRL-u, czyli paprykarza szczecińskiego. Przyrządzano go z koncentratu pomidorowego, ryżu i:
Paprykarz szczeciński
Fot. Youtube/ Hallack
mięsa mielonego
ryby
fasoli
Brakująca odpowiedź
2/10
Kolejny przysmak z PRL-u, również przyrządzany z ryżem i sosem pomidorowym, to:
Gołąbki
Fot. domekiogródek.pl/ Paulina Korzec
Cynaderki
Karmelki
Gołąbki
Brakująca odpowiedź
3/10
W PRL-u przyrządzano coś z niczego i to dosłownie. Mleko i żółtka to składniki zupy:
nic
zero
Brakująca odpowiedź
4/10
Inna zupa przyrządzana w PRL-u z "niczego" to wodzionka, czyli:
mleko i kromka
suchy chleb i wody szklanka
Brakująca odpowiedź
5/10
Kotlety schabowe w PRL-u były rarytasem. Częściej przyrządzano ich tańsze wersje, np. z jajek lub z:
kaszanki
mortadeli
Brakująca odpowiedź
6/10
Jeśli nie kotlety jajeczne, to na stole lądowały jajka w sosie:
Jajka
Fot. Canva/from_my_point_of_view
musztardowym
śmietanowym
maślanym
Brakująca odpowiedź
7/10
W PRL-u kulinarną potęgą stały się bary mleczne, w których serwowano głównie:
frytki i hamburgery
naleśniki, pierogi, kluski
kawę i ciastka
Brakująca odpowiedź
8/10
Popularna luneta i meduza, inaczej seta i galareta, to kieliszek i:
Galaretka
Fot. Canva/hipokrat
kogel mogel
tatar wołowy
zimne nóżki
Brakująca odpowiedź
9/10
Czas na coś słodkiego. Z mleka w proszku gospodyni domowa potrafiła wyczarować:
blok czekoladowy
wuzetkę
napoleonkę
Brakująca odpowiedź
10/10
Słodycze w PRL-u były dobrem luksusowym, ale chętnie przygotowywano desery. Z kaszy mannej i mleka powstawała:
bajaderka
legumina
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest