Zrobiła chleb z sekretnego przepisu. Rodzina nie chce już jeść żadnego innego
Rodzina podzieliła się w sieci wyjątkowym przepisem, który w ich domu gości od pokoleń. Po raz pierwszy skorzystała z niego prababcia i od tej pory się stał nieodłącznym elementem ich codzienności. Od dłuższego czasu zastanawiasz się jak zrobić chleb? To prostsze niż myślisz. Ten wyjątkowy przepis sprawi, że raz na zawsze zapomnisz o długich godzinach spędzonych przy kuchennym blacie i… kolejnej nieudanej próbie wypieku.
Czy są wśród nas osoby, które szczerze przyznają, że nie lubią smaku i zapachu chleba? Tak myślałyśmy. Nie bez przyczyny przyjęło się, że to właśnie kanapka jest ulubionym śniadaniem Polaków. Co więcej, na tle pozostałych krajów europejskich to chleb jest tym produktem, którego spożywamy najwięcej. A gdyby tak każdego dnia móc cieszyć się świeżym i aromatycznym bochenkiem? Wystarczy odrobina chęci i zaangażowania.
Przepis na chleb, który stał się hitem
Dobre i zdrowe pieczywo to jeden z tych tematów, które powoli zaczyna obrastać legendą. Niemalże na każdym kroku zasypywani jesteśmy kolejnymi informacjami na temat tego, po jaki chleb zdaniem dietetyków, powinniśmy sięgać jak najczęściej. Pszenny, żytni, kukurydziany, mieszany… wybór jest naprawdę imponujący.
Nie ulega wątpliwości, że najzdrowszy będzie ten, który… przyrządzimy w domu własnymi rękami. Tym sposobem unikniemy w składzie całej tablicy Mendelejewa, a zdrowie nam za to podziękuje. Jedyne czego potrzebujesz to garstka podstawowych składników, forma do pieczenia i odrobina zaangażowania. Brzmi banalnie, zgodzicie się?
Jak zrobić chleb?
To prostsze niż mogłoby się wydawać. Rodzina udostępniła w sieci przepis, dzięki któremu raz na zawsze zapomnisz o długich godzinach spędzonych w kuchni, bałaganie, a na koniec… przypalonej skórce czy zakalcu.
Składniki na chleb:
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka suchych drożdży,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1,5 kubka wody.
Wykonanie:
- Za pomocą dużej łyżki wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Wyrobione ciasto przykryj czystą szmatką i odstaw na około 8-10 godzin, by wyrosło.
- Po upływie czasu deskę przyprósz mąką i rozwałkuj ciasto, nadając mu formę prostokąta o grubości ok. 3 cm.
- Ciasto odstaw na 15 minut, a następnie złóż je do środka, chwytając z lewej i prawej strony oraz góry i dołu.
- Masę ponownie odstaw na 30 minut.
- Bochenek przełóż do formy i piecz pod przykryciem przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni Celsjusza.
Rodzina zakochała się w jej chlebie:
Rodzina pochwaliła się wyjątkowym przepisem.
Chleb ten gości w ich domu od pokoleń.
Za każdym razem zaskakuje smakiem.
ZOBACZ TEŻ:
- Kotek leżał w śmietniku. Przez jego wygląd, ludzie brzydzili się go dotknąć
- Ojciec nie przyznawał się do córki przez jej wygląd. Popłakał się, gdy przeszła metamorfozę
- Nie żyje aktorka kultowych seriali. „Odeszła we śnie” – poinformowała córka
- „Królowa” nie żyje. Zmarła w otoczeniu najbliższych