Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Rosół zjedzony i nie wiesz, co zrobić z resztkami? Przepisy na pyszne dania, dzięki którym nic się nie zmarnuje
Paulina Rakowska
Paulina Rakowska 03.12.2020 23:25

Rosół zjedzony i nie wiesz, co zrobić z resztkami? Przepisy na pyszne dania, dzięki którym nic się nie zmarnuje

rosół
fot. screen youtube.com/TomekLach

Rosół to tradycyjne danie kuchni polskiej, niemalże zawsze obecne na rodzinnych uroczystościach. Po zjedzeniu zupy z reguły zostaje mnóstwo resztek. Aby nic się nie zmarnowało, przedstawiamy przepisy na pyszne dania z resztek rosołu!

Rosół zapewne często gości na naszych stołach, w związku z czym warto się zorientować, co można zrobić z tym, co nam z zupy zostanie. Poniżej przedstawiamy dwa pomysłowe przepisy na potrawy przygotowane z resztek rosołu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak wykorzystać resztki z rosołu
  • Jak przygotować rewelacyjne burgery
  • Jak zrobić domowy pasztet

Najpierw rosół, a potem pyszne burgery

Mięso i warzywa, które zostały po zupie, idealnie nadają się do przygotowania burgerów rosołowych. Przepis na te pyszności podał Jasiek Kuroń w Dzień Dobry TVN. Będziesz potrzebować:

  • 1/2 kg mięsa
  • 1/2 kg warzyw z rosołu
  • 2 łyżek oleju
  • 1 małej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 jajka klasy L
  • łyżki sosu worcester
  • łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • płaskiej łyżeczki pieprzy ziołowego
  • 6 łyżek bułki tartej.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, podsmaż cebulę i czosnek oraz zmiksuj oddzielnie mięso i warzywa z rosołu. Połącz wszystkie powyższe składniki i dodaj jajko.

Dopraw pieprzem, papryką, tymiankiem, solą oraz sosem wocester. Po dokładnym wymieszaniu uformuj okrągłe kotlety. Ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Ugotuj rosół, a resztki wykorzystaj do pasztetu

Przygotuj:

  • 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 dużą cebulę
  • łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę oraz kawałek selera z rosołu
  • łyżkę pieprzu ziołowego
  • łyżkę cząbru, łyżkę papryki słodkiej
  • łyżkę musztardy
  • łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę z czosnkiem i tymiankiem delikatnie podsmaż, a następnie dodaj do nich koncentrat. Wszystkie składniki zmiel, a masę dopraw pieprzem, cząbrem, papryką, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i musztardą.

Na koniec dodaj bułkę tartą i jajka, a całość dokładnie wymieszaj. Wylej masę do formy i piecz około 60 minut. Po godzinie wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż trochę ostygnie.

Jeżeli nie masz pomysłu, jak przygotować pożywne śniadanie, czy sycącą kolację koniecznie zajrzyj >tutaj<. Z nami przygotowanie pysznego posiłku nie będzie takie trudne.

Zobacz zdjęcia:

rosół

Warzywa to niezbędne źródło witamin i wielu składników odżywczych.

rosół

Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań.

Zobacz także w naszych serwisach:

źródło: dziendobry.tvn.pl