Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o jednym sprawdzonym triku naszych babć, dzięki niemu zupa nabierze niebiańskiego smaku
Angelika Bielska
Angelika Bielska 05.07.2020 16:02

Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o jednym sprawdzonym triku naszych babć, dzięki niemu zupa nabierze niebiańskiego smaku

rosół
fot. youtube.com Tomek Lach

Rosół – w każdym tradycyjnym, polskim domu zjemy go zawsze w niedzielę. Nie ma jednego, uniwersalnego i sprawdzonego przepisu. Ile rodzin, tyle przepisów na rosół przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest natomiast pewien trik, który bez względu na wszystko, sprawi, że zupa nabierze jeszcze lepszego smaku! Co to za tajemny sposób na rosół idealny?

Rosół to tradycyjna, polska zupa, w związku z czym zapewne doskonale znana była naszym babciom. A jak wiadomo, to one znają najtajniejsze kuchenne triki. Dziś zdradzamy jeden z nich.

Rosół idealny

Co niedzielę gotujesz rosół, jednak ciągle masz wrażenie, że to nie to? Bardzo prawdopodobne, że popełniasz jeden błąd! Jak wiadomo, smak rosołu w dużej mierze jest zależny od użytego mięsa. Znalezienie dobrego mięsa nie powinno stanowić problemu, gdyż w naszych czasach jest ono ogólnodostępne.

Trikiem idealnej gospodyni, który umożliwiał przyrządzenie najlepszego pod słońcem rosołu, było stosowanie tłustego mięsa, w czasie gotowania. Istotne jest to, by mięso było z kością – ta uwalnia swój aromat podczas gotowania.

  1. Nigdy nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Włożone do piekarnika i zmielone mają właściwości, o jakich ci się nie śniło
  2. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
  3. Małgorzata Kożuchowska pokazała zdjęcie z miłością życia. Rzadki widok, wyglądają wspaniale

Rosół jak u babci

Za charakterystycznymi oczkami pływającymi po zupie, stoi właśnie tłuste mięso. To tłuszcz przenosi smak. W związku z tym pojawia się pytanie, jakie mięso z kawałki z kości sprawdzi się najlepiej? Dużo lepsze od piersi i skrzydełek będą udka – te są naprawdę tłuste, co sprzyja intensywności smaku.

Kolejny trik polega na długim gotowaniu rosołu, jednak co istone – na niewielkim ogniu. Rosół nabierze smaku, gdy nad gazem opalimy cebulkę. Wszystkie te tajemne triki naszych babć, są gwarancją najlepszego, bo tradycyjnego rosołu. Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

rosół

Smacznego rosołu, niczym z kuchni naszej babci!

ZOBACZ TEŻ:

  1. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
  2. Prowadziła transmisję na żywo. Niczego się nie spodziewała. Atak nożownika na wizji w Brazylii
  3. Wygląda jak zwykła złotówka z PRL, ale jest warta majątek. Można za nią dostać nawet 1500zł
  4. Po weselu panna młoda sprawdzała koperty od gości. Gdy otworzyła jedną z nich, zalała się łzami
  5. Pamiętacie Ewę Sonnet? Już wiadomo dlaczego posiadaczka imponującego biustu tak nagle zniknęła
  6. Zbierali grzyby, ale nie w lesie ani na polanie. Wybór miejsca odbiera mowę, mało kto by się odważył