Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Rosół według sekretnej receptury najlepszych kucharek. Tylko jeden składnik odpowiada za genialny smak
Adrianna Boryń
Adrianna Boryń 07.09.2020 00:38

Rosół według sekretnej receptury najlepszych kucharek. Tylko jeden składnik odpowiada za genialny smak

Rosół
fot. instagram.com/@issabelall

Rosół to klasyka w najlepszym wydaniu. Znamy sekretną recepturę, która sprawi, że twój niedzielny przysmak będzie smakował wyśmienicie. Najlepsze kucharki korzystają z niej do dziś. Tylko jeden składnik odpowiada za ten genialny smak.

Chyba każdy z nas uwielbia rosół. To nieodłączny element niedzielnego, polskiego obiadu. Jednak teraz nie musisz już czekać na niedziele, aby odwiedzić babcię i zjeść smaczny rosół. Zrób go sam, dodając jeden składnik, otrzymasz prawdziwy majstersztyk.

Przepis na rosół

Aby zrobić wyśmienity rosół, wystarczy duży garnek i kilka składników. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • woda, 1,5-2 l
  • marchewka, 2 szt
  • pietruszka, 1 szt
  • seler, około 5 cm kawałek
  • natka pietruszki
  • koperek, suszony lub świeży
  • liść laurowy, 3 szt
  • ziele angielskie około 7-10 ziaren
  • czosnek, 2 ząbki
  • cebula
  • podudzia z kurczaka, 2-3 sztuki
  • kawałek wołowiny, bądź mięsa z kaczki
  • suszone grzyby

Z tych składników wyczarujesz najlepszy rosół, którego nie powstydziłaby się najlepsza kucharka. Zdradzamy, jak najlepiej go przygotować.

  1. Iza: ”Od lat sprzątam u bogaczy, zdradzę wam ich największy sekret. Wszyscy robią rzecz, która wywołuje u mnie mdłości”
  2. Nie ma wątpliwości, fatalne informacje dla emerytów. Wszyscy byli w błędzie?

Jak ugotować rosół?

Aby ugotować rosół, postępuj według instrukcji poniżej.

  1. Do garnka włóż umyte i osuszone mięso, liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i cebulę (może być wcześniej odrobinę podpalona w ogniu).
  2. Wszystko zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, przez około 20-30 minut.
  3. W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko pokrój na mniejsze kawałki, niekoniecznie w kostkę.
  4. Wrzuć do gotującego wywaru.
  5. Następnie dodaj nasz sekretny składnik, czyli suszone grzyby. To one nadadzą niesamowitego aromatu potrawie.
  6. Posiekaj koperek i natkę pietruszki. Wrzuć około 3/4 wszystkich ziół do garnka. Gotuj zupę jeszcze przez około 15 minut.

Gotowe!

Taki rosół najlepiej smakuje na świeżo, z ugotowanym makaronem. Miseczkę aromatycznego wywaru udekoruj świeżymi ziołami. Jeżeli okaże się, że kupiłeś za dużo natki pietruszki, mamy na to sposób. Rzuć okiem na nasz ostatni artykuł, aby przekonać się, co można zrobić z pietruszką w 3 dni.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Rosół

Rosół to nieodłączny element niedzielnego obiadu.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ogromna wpadka gwiazdy TVP na festiwalu w Opolu. Wszyscy patrzyli tylko na jej nogi, dramat
  2. Dotyczy setek ludzi, niebezpieczeństwo. Pilna wiadomość dla Polaków
  3. Anna Kalczyńska schudła 10 kg i zupełnie zmieniła fryzurę. Co za metamorfoza, wygląda obłędnie
  4. Rafał i Gabriel przetrwali milczenie i ujawnili prawdę o odejściu z „Królowych życia”. Widzowie będą załamani
  5. Emilia Komarnicka jest w ciąży. Gwiazdorska para ”Na dobre i na złe” nie posiada się ze szczęścia
  6. Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich nawóz do storczyków. Rosną po nim jak szalone

Źródło: pikio.pl

Tagi: rosół