Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Skorupki po jajkach jako świetny wybielacz do tkanin
Weronika Dadok
Weronika Dadok 21.03.2022 22:32

Skorupki po jajkach jako świetny wybielacz do tkanin

Skorupki po jajkach do prania
Własne

Jeśli zaraz po wykorzystaniu jajek w celach spożywczych odrzucasz skorupki i lądują one w smietniku - popełniasz duży błąd. Posiadają one świetne zastosowanie, które wykorzystasz nie tylko do tworzenia pysznych potraw

Sprawdzą się świetnie w roli wybielacza do ubrań. Jak stosować skorupki po jajkach, aby wpłynęły pozytywnie na nasze tkaniny?

Wybielanie tkanin skorupkami po jajkach

Skorupki po jajkach w łatwy sposób wybielą twoje ubrania. Poszarzały materiał z pewnością zyska dawną, pożądaną barwę. Dlatego szczególnie ważne jest to, aby nie zapominać o zachowaniu tego doskonałego i naturalnego wybielacza, gdy skończymy tworzyć jajeczny posiłek. 

Skorupki po jajkach sprawdzą się także świetnie przy praniu ubrań, które zostały zafarbowane na inny kolor. Sposób niestety jest już trochę zapomniany, a nawet nieznany przez wiele osób.

Tymczasem może on pomóc zaoszczędzić pieniądze i zadbać o ekologiczne aspekty. Pamiętajmy, że chemiczne produkty mogą dodatkowo uszkodzić tkaninę. 

Jeśli chcesz spróbować tego świetnego sposobu w pielęgnacji swoich ubrań, wystarczy, że pokruszysz skorupki po jajkach z około dwóch, trzech jajek i umieścisz je w lnianym woreczku lub zawiniesz starannie w gazę. Nie mogą rozsypać się w bębnie pralki, ponieważ może to doprowadzić do jej zniszczenia. 

Tak przygotowany preparat włóż do pralki razem z jasnymi i białymi ubraniami, dodaj płyn lub proszek do prania. Skorupki wpłyną doskonale na wygląd ubrań! Opinię potwierdzają również fora, na których poruszana jest tematyka związana z dbaniem o dom. 

Screen z forum.interia.pl

Inne przydatne zastosowania skorupek po jajkach

Skorupki po jajkach mają także wiele właściwości, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Są produktem bogatym w minerały. Wesprą nasz organizm podczas niedoborów wapnia i załagodzą podrażnienia skóry

Wpłyną także korzystnie na smak kawy oraz jej aromat. W tym celu należy jednak przygotować specjalny proszek z wcześniej upieczonych skorupek w około 100 stopniach

Tagi: Dom Pralka