DomekIOgrodek.pl
Skorupki po jajkach do prania

Własne

Skorupki po jajkach jako świetny wybielacz do tkanin

31 Marca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Wielkanoc już za rogiem, dobrze wiemy, że w tym czasie jajka stanowią podstawowy produkt spożywczy. Są nieodłącznym symbolem Świąt i oznaczają życie. Pamiętajmy jednak, aby nie marnować ich skorupek, ponieważ mają cały wachlarz pożytecznych zastosowań. Mi

Jeśli zaraz po wykorzystaniu jajek w celach spożywczych odrzucasz skorupki i lądują one w smietniku - popełniasz duży błąd. Posiadają one świetne zastosowanie, które wykorzystasz nie tylko do tworzenia pysznych potraw

Sprawdzą się świetnie w roli wybielacza do ubrań. Jak stosować skorupki po jajkach, aby wpłynęły pozytywnie na nasze tkaniny?

Wybielanie tkanin skorupkami po jajkach

Skorupki po jajkach w łatwy sposób wybielą twoje ubrania. Poszarzały materiał z pewnością zyska dawną, pożądaną barwę. Dlatego szczególnie ważne jest to, aby nie zapominać o zachowaniu tego doskonałego i naturalnego wybielacza, gdy skończymy tworzyć jajeczny posiłek. 

Skorupki po jajkach sprawdzą się także świetnie przy praniu ubrań, które zostały zafarbowane na inny kolor. Sposób niestety jest już trochę zapomniany, a nawet nieznany przez wiele osób.

Tymczasem może on pomóc zaoszczędzić pieniądze i zadbać o ekologiczne aspekty. Pamiętajmy, że chemiczne produkty mogą dodatkowo uszkodzić tkaninę. 

Jeśli chcesz spróbować tego świetnego sposobu w pielęgnacji swoich ubrań, wystarczy, że pokruszysz skorupki po jajkach z około dwóch, trzech jajek i umieścisz je w lnianym woreczku lub zawiniesz starannie w gazę. Nie mogą rozsypać się w bębnie pralki, ponieważ może to doprowadzić do jej zniszczenia. 

Tak przygotowany preparat włóż do pralki razem z jasnymi i białymi ubraniami, dodaj płyn lub proszek do prania. Skorupki wpłyną doskonale na wygląd ubrań! Opinię potwierdzają również fora, na których poruszana jest tematyka związana z dbaniem o dom. 

Screen z forum.interia.pl

Inne przydatne zastosowania skorupek po jajkach

Skorupki po jajkach mają także wiele właściwości, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Są produktem bogatym w minerały. Wesprą nasz organizm podczas niedoborów wapnia i załagodzą podrażnienia skóry

Wpłyną także korzystnie na smak kawy oraz jej aromat. W tym celu należy jednak przygotować specjalny proszek z wcześniej upieczonych skorupek w około 100 stopniach

Podobne artykuły

jajka

Porady domowe

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki

Czytaj więcej >
trik

Porady domowe

Wetknij zapałki do doniczki - efekty zachwycają

Czytaj więcej >
fugi

Porady domowe

Jak wyczyścić fugi? Genialny trik

Czytaj więcej >
gołębie

Porady domowe

Świetne triki na pozbycie się gołębi z balkonu bez robienia im krzywdy

Czytaj więcej >
Świeczka

Porady domowe

Genialny trik na usuwanie plam z wosku z dywanu. Wystarczy stara gazeta

Czytaj więcej >
Skrzydłokwiat

Porady domowe

Skrzydłokwiat – roślina oczyszczająca powietrze. Stwórz dobry klimat w swoim domu

Czytaj więcej >