Sushi – zalety i wady japońskiej kuchni przyrządzanej w Polsce
Sushi to potrawa japońska, którą jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Wyróżnia się z pewnością nietuzinkowym smakiem oraz sposobem spożywania. W Polsce zyskała ogromną popularność i sympatię, przez co powstało wiele restauracji oraz miejsc, gdzie możemy skosztować japońskiej potrawy. Jednak jakie są wady i zalety spożywania sushi przygotowywanego w Polsce?
Sushi to popularna japońska potrawa, która powstaje z zakwaszonego ryżu, który podawany jest z surową, gotowaną lub marynowaną rybą, a także z dodatkami. Sushi przez wiele lat ewoluowało i tradycyjne przepisy zostały wzbogacone o jaja oraz mięso. Japońska potrawa stała się nie tylko zwykłym daniem, ale i swoistym dziełem sztuki, które starannie jest przygotowywane przez kucharzy na całym świecie.
Rodzaje sushi
Rodzaj sushi zależy od sposobu jego przygotowania, a także produktów, z których potrawa została wykonana. Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów, którymi są:
Chirashizushi
Z pewnością nie przypomina tradycyjnego sushi, które podawane jest w małych porcjach, najczęściej spotykane w restauracjach oraz jako gotowe danie do kupienia w sklepach z żywnością. Podawane jest w formie dużej miski z ryżem w połączeniu z dodatkami, którymi są warzywa oraz owoce morza. To, jakie dostaniemy dodatki, zależy od tego, z jakiego regionu Japonii będziemy mieli przyjemność jeść sushi. Ogromnym plusem chirashizushi jest łatwość oraz szybkość przygotowania potrawy.
Makizushi
Jest najczęściej spotykaną formą sushi, które podawane jest w formie zawijanych roladek. Ich przygotowanie wymaga od nas większego zaangażowania, ale nie jest zbyt trudne. Wystarczy na płacie wodorostów nori rozłożyć warstwę ryżu, a następnie dodać składniki, na które akurat mamy ochotę. Świetnie sprawdzi się łosoś i ogórek. Następnie zawijamy wszystko w dość ciasną roladkę, którą możemy uformować za pomocą bambusowej maty. Przygotowaną roladkę kroimy na małe kawałki, które będą wielkością w sam raz na jeden kęs. Warto zaznaczyć, że makizushi można przygotować na wiele sposobów. Wartym uwagi jest uramaki, który charakteryzuje się odwróconą kolejnością, czyli pierwszą warstwą jest ryż, a nie wodorosty nori. Makizushi można również przyrządzić zupełnie bez ryby albo stosując zamiast wodorostów specjalny omlet z jajek.
Narezushi
To sushi, które nie przypadnie wszystkim do gustu. Jego głównym składnikiem jest sfermentowana ryba, która po wypatroszeniu nacierana jest solą i konserwowana aż przez miesiąc. Następnie ryba zostaje wymoczona i oczyszczona. Kolejnym krokiem jest przełożenie ryżem ryby i odstawienie jej do leżakowania na pół roku. Sushi, które jest w ten sposób przygotowane swoją datę przydatności do spożycia ma również pół roku.
Nigirizushi
To jeden z najbardziej powszechnych rodzajów sushi a jego sposób przygotowania jest niesamowicie prosty. W dłoniach należy wałeczki z ryżu, które powinny być posmarowane japońskich chrzanem, znanym jako wasabi. Do dania należy dodać również kawałki ryby i całość przewiązać wodorostami nori.
Oshizushi
Rodzaj sushi, który nie jest aż tak bardzo powszechny, a najczęściej króluje na stołach w Osace. Przyrządzane jest przy pomocy specjalnej, prostokątnej formy, w której kolejno należy ułożyć owoce morza, warzywa, a następnie całość przykryć ryżem. Całość należy pokroić w małe kawałki.
Temarizushi
To zdecydowane jedno z najprostszych sushi, które podawane jest w postaci małych kuleczek, które przełożone są dowolnym rodzajem ryby.
Sushi – zdrowie na talerzu?
Zajadając się pysznym sushi, warto mieć na uwadze, że plusem są nie tylko walory smakowe. Kuchnia japońska jest najzdrowszą kuchnią na świecie! Ogromnym plusem jest fakt, że zawiera bardzo mało cholesterolu, a także tłuszczy.
Sushi jest bogatym źródłem witamin, a także żelaza, więc świetnie sprawdzi się również jako danie dla anemików. Nie bez przyczyny Japończycy dożywają średnio 84 lat. Ich dieta jest bardzo zdrowa, nie obciąża organizmu, a do tego jest bardzo zbilansowana, co jest kluczem do długowieczności. Warto więc, aby codzienną dietę urozmaicić o japońskie potrawy, które nie są w stanie się nigdy znudzić przez bogactwo dodatków oraz różnorodność smaków.
Algi morskie – bogactwem składników odżywczych
Algi morskie to jeden ze składników sushi, o którym należy wspomnieć i szerzej wyjaśnić jego zbawienne na nasz organizm działanie. Jest to produkt, który jest doceniany przez specjalistów ze względu na to, że jest bardzo mało przetworzony, a co za tym idzie, zdrowy dla naszego organizmu.
Algi morskie, potocznie nazywane wodorostami, mają wiele właściwości zdrowotnych:
- zawierają ogromne ilości minerałów oraz witamin, które mają bardzo dobry wpływ na metabolizm. Warto zaznaczyć, że żadna z roślin lądowych, nie ma aż tak bogatych zasobów tych składników, jak algi morskie.
- algi mają również właściwości odmładzające, upiększające oraz wyszczuplające. Są więc naturalnym składnikiem, dzięki któremu możemy cieszyć się piękną cerą i rewelacyjną sylwetką.
- wodorosty przyczyniają się do usuwania z organizmu toksycznych oraz radioaktywnych metali, które są skutkiem metabolizmu.
- algi mają zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry. Znacznie poprawiają jej elastyczność, mają także wpływ na jej gładkość. Możemy ten efekt zawdzięczać zawartym w algach przeciwutleniaczom.
- świetnie regulują poziom cukru we krwi, a także mają bardzo dobry wpływ na poziom cholesterolu, który znacznie niwelują.
- wodorosty wzmacniają układ immunologiczny, a mało tego oczyszczają układ limfatyczny.
- Stymulują pracę tarczycy, dzięki zawartych w nich dużych ilościach jodu.
- Algi morskie świetnie sprawdzą się w diecie wegańskiej, ponieważ jako jedne z niewielu roślin zawierają witaminę B12.
- Zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy oraz jego pracę.
Sushi a sashimi
Kuchnia japońska może się kojarzyć z surowymi rybami oraz owocami morza. Surowe ryby znajdziemy w sushi, jednak jako dodatek, a w przypadku sashimi tworzą one główny składnik dania. Sashimi jest dość nietypowym daniem, którego nazwa sugeruje sposób podania dania. W wolnym tłumaczeniu słowo sashimi oznacza „przebite ciało”. Jest to jeden z formalnych posiłków w kuchni japońskiej, który jest naprawdę wart uwagi każdego fana sushi.
Przygotowanie sashimi nie jest zbyt skomplikowane i polega na pokrojeniu na bardzo małe kawałki ryb lub owoców morza oraz rozłożeniu ich na talerze. Zazwyczaj ryby oraz owoce morza, które mają znaleźć się na talerzu, są podawane natychmiast po zabiciu, dzięki czemu można cieszyć się ich świeżością. Co ciekawe, w japońskich restauracjach, które podają sashimi, możemy sami złowić rybę, z której chcemy zjeść danie, a kucharz przyrządza je na naszych oczach. Jest to niesamowite przeżycie, które na wielu osobach zrobi ogromne wrażenie.
Jak wiadomo, spożywanie posiłków odgrywa w kulturze japońskiej ogromną rolę, nie inaczej jest w przypadku sashimi. O ile sushi jest daniem, które możemy bez skrępowania spożywać palcami, o tyle sashimi należy jeść wyłącznie pałeczkami.
Sashimi – główne danie kuchni japońskiej
Sashimi ma również bardzo specyficzny sposób podawania. Japończycy traktują je jako jedno z najważniejszych dań, dlatego podawane jest w pierwszej kolejności wraz z ryżem i zupą miso. Sashimi zawsze w kuchni japońskiej podawane jest z pierwszeństwem, ponieważ ważne, aby skosztować go przed podaniem aromatycznych i ostrych potraw, które również królują w kuchni japońskiej, a mogłyby zniwelować smak oraz aromat tej wyjątkowej potrawy. Sashimi podawane jest na talerzu z przyprawami, białą rzodkwią, a także liśćmi shiso. Świetnie w roli dodatków, tak samo, jak w przypadku sushi, sprawdzi się sos sojowy, wasabi oraz imbir.
Istotną różnicą między sushi i sashimi jest to, że sushi w kulturze japońskiej można spożywać o każdej porze dnia, a sashimi jest daniem głównym. Kolejną różnicą jest również sposób podania. Sushi podawane jest z warzywami, wodorostami oraz ryżem. W przypadku sashimi danie składa się jedynie z surowej ryby, która pokrojona jest w plastry i do której osobno podaje się dodatki w postaci sosów i dowolnych dodatków.
Sushi – cholesterol LDL
Ze względu na to, że sushi jest bardzo modną potrawą kuchni japońskiej, wiele osób zadaje sobie pytanie, czy jest to danie dobre dla naszego zdrowia? Okazuje się, że tak, a sushi dostarcza wiele wartości odżywczych, a do tego wspomaga walkę ze „złym” cholesterolem. W składzie sushi, w zależności od jego rodzaju, znajdziemy zazwyczaj: ryż, wodorosty oraz rybę. Ryby, co warto zaznaczyć, bogate są w białko, a bardzo ubogie w tłuszcz. Należy jednak mieć na uwadze, że nawet ryby tłuste mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawierają kwasy Omega-3, które w dużym stopniu odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do zalet spożywania sushi możemy więc zaliczyć:
- znaczne obniżanie poziomu cholesterolu LDL, a podwyższanie stężenia cholesterolu HDL.
- wspomaganie tolerancji glukozy u cukrzyków.
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Sushi – wybór najbardziej wartościowego dania w składniki odżywcze
Wybierając rodzaj sushi warto mieć na uwadze, że najbardziej bogatymi rybami w kwasy Omega-3 są: łosoś, makrela, tuńczyk oraz śledź. Wodorosty nori również są warte uwagi ze względu na ogromną ilość składników mineralnych, które możemy w nich znaleźć. Są bogate w magnez, żelazo, kwas foliowy oraz składniki antyoksydacyjne, które mają bardzo duży wpływ na prawidłowy stan zdrowia, a także mogą wspomóc walkę z ich niedoborami w organizmie.
Warto pamiętać, że aby spożywanie sushi nie niosło zagrożeń dla naszego zdrowia, powinno być przygotowywane przez profesjonalistę. Jest to istotne, ponieważ przy spożywaniu surowej ryby istnieje zagrożenie spożywania niebezpiecznych bakterii. Należy także jeść sushi w ograniczonych ilościach. Z pewnością nie jest to danie, które powinniśmy jeść codziennie, ponieważ, choć zawiera wiele składników, których potrzebuje nasz organizm, to jest również kaloryczne. Jeżeli już wybieramy zestaw, warto tuńczyka zamienić na inny rodzaj ryby. Jest to istotne, ponieważ tuńczyk niesie ze sobą ryzyko spożycia rtęci, która największe zagrożenie niesie dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Przy wyborze sushi powinniśmy również postawić na różnorodność. Warto postawić na kombinację warzywne oraz te, zawierające tofu.
ZOBACZ TEŻ:
- Kapsaicyna – dla jednych niebo dla innych piekło
- Jesteś alergikiem? Mamy dla ciebie praktyczne rady
- Ile zarabia Beata Kozidrak? Niewiarygodne!
Źródła: vitalia.pl, oyakata.com.pl, bonavita.pl, polki.pl