Tak sieje się rzeżuchę bez waty. Plony na Wielkanoc będą ogromne
Jak zawsze przed Wielkanocą Polacy decydują się na posianie rzeżuchy. Większość z nas robi to klasycznie na wacie. Okazuje się, że istnieje o wiele lepszy patent, dzięki któremu może ona wyrosnąć o wiele lepiej i nie wymaga żadnej waty. Niżej zdradzamy na czym on polega.
Jak siać rzeżuchę?
Rzeżucha jest niezwykle prosta w uprawie - z pewnością większość z nas w przedszkolu lub podstawówce uczyła się siania jej na wacie na szkolnym parapecie. Przed Wielkanocą w wielu domach rozpoczyna się niewielką uprawę tej rośliny.
Najczęściej wybieramy metodę z watą, która jest intuicyjna i bardzo skuteczna. Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden prosty sposób, jak siać rzeżuchę bez ziemi i w domowych warunkach.
Mszyce unikają tego, jak ognia. Jest bez chemii, usuwa je od razuSianie rzeżuchy bez waty
Do skorzystania z tej metody, poza oczywiście samymi nasionami rzeżuchy, potrzebujemy jeszcze miski, wody oraz metalowego sitka. To właśnie na nim rozkłada się nasionka, które po kilkunastu dniach wypuszczą piękne i pyszne kiełki.
Do miseczki o takiej samej średnicy wlewa się wodę do połowy jej wysokości. Na nią nakłada się sitko i rozsypuje na nim nasionka. Każdego dnia 2-3 razy dziennie należy spryskiwać całość czystą wodą. Woda parując z miski będzie nawadniać rzeżuchę od dołu, dzięki czemu będzie rosła jeszcze szybciej i prężniej.
Właściwości rzeżuchy
Rzeżucha jest bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu polecana jest przez wielu dietetyków. Ma działanie antyoksydacyjne, przeczyszczające, moczopędne i detoksykacyjne, a także wspiera odchudzanie.
Co więcej pełna jest cudownego smaku, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek, dań typu stir-fry czy jako uzupełnienie zwykłego twarożku. Można dodawać ja także do koktajli warzywnych, aby jedzenie jej było jeszcze łatwiejsze.