Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Inspiracje > Tak sieje się rzeżuchę bez waty. Plony na Wielkanoc będą ogromne
Adam Moskal
Adam Moskal 21.03.2023 15:51

Tak sieje się rzeżuchę bez waty. Plony na Wielkanoc będą ogromne

Rosnąca rzeżucha
canva/alle12, Getty Images Signature

Jak zawsze przed Wielkanocą Polacy decydują się na posianie rzeżuchy. Większość z nas robi to klasycznie na wacie. Okazuje się, że istnieje o wiele lepszy patent, dzięki któremu może ona wyrosnąć o wiele lepiej i nie wymaga żadnej waty. Niżej zdradzamy na czym on polega. 

Jak siać rzeżuchę?

Rzeżucha jest niezwykle prosta w uprawie - z pewnością większość z nas w przedszkolu lub podstawówce uczyła się siania jej na wacie na szkolnym parapecie. Przed Wielkanocą w wielu domach rozpoczyna się niewielką uprawę tej rośliny. 

Najczęściej wybieramy metodę z watą, która jest intuicyjna i bardzo skuteczna. Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden prosty sposób, jak siać rzeżuchę bez ziemi i w domowych warunkach. 

Mszyce unikają tego, jak ognia. Jest bez chemii, usuwa je od razu

Sianie rzeżuchy bez waty

Do skorzystania z tej metody, poza oczywiście samymi nasionami rzeżuchy, potrzebujemy jeszcze miski, wody oraz metalowego sitka. To właśnie na nim rozkłada się nasionka, które po kilkunastu dniach wypuszczą piękne i pyszne kiełki. 

Do miseczki o takiej samej średnicy wlewa się wodę do połowy jej wysokości. Na nią nakłada się sitko i rozsypuje na nim nasionka. Każdego dnia 2-3 razy dziennie należy spryskiwać całość czystą wodą. Woda parując z miski będzie nawadniać rzeżuchę od dołu, dzięki czemu będzie rosła jeszcze szybciej i prężniej. 

Projekt bez tytułu - 2023-03-21T154708.370.png
canva/max_st, Getty Images

Właściwości rzeżuchy

Rzeżucha jest bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu polecana jest przez wielu dietetyków. Ma działanie antyoksydacyjne, przeczyszczające, moczopędne i detoksykacyjne, a także wspiera odchudzanie. 

Co więcej pełna jest cudownego smaku, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek, dań typu stir-fry czy jako uzupełnienie zwykłego twarożku. Można dodawać ja także do koktajli warzywnych, aby jedzenie jej było jeszcze łatwiejsze. 

Tagi: Ogród
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10