Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Inspiracje > Traci właściwości i zwiększa ryzyko Alzheimera. Polacy nałogowo dodają go do herbaty
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 22.10.2023 19:50

Traci właściwości i zwiększa ryzyko Alzheimera. Polacy nałogowo dodają go do herbaty

Jak pić herbatę
Unsplash / CHI CHEN

Chłodne i deszczowe jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę zaszyć się pod kołdrą z kubkiem herbaty. Jednak jeśli nieodpowiednio parzymy herbatę, możemy bardzo sobie zaszkodzić. Jeden dodatek w połączeniu z liśćmi herbaty może prowadzić do poważnych konsekwencji.

W sklepach znajdziemy różne rodzaje herbat. Możemy cieszyć się smakiem gorącego naparu z owoców, herbatą zieloną lub czarną. Tę ostatnią często pijemy z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli zaparzymy ją w nieprawidłowy sposób, może się to dla nas źle skończyć.

Jak herbata będzie idealna na jesień?

Część osób uwielbia herbatę bez jakichkolwiek dodatków, inni chętnie dorzucają do naparu imbir, odrobinę miodu, czy plasterek cytryny. Okazuje się, że takie połączenie nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Jak więc pić herbatę?

Dodana do herbaty cytryna, a dokładniej sok z cytryny, może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. Wszystkiemu winny jest glin, który zawierają liście herbaty. To właśnie on może przekształcić się w cytrynian glinu.

Czy to oznacza, że nie powinniśmy pić herbaty z cytryną? Nic podobnego, nie musimy rezygnować z takiego połączenia. Kluczem jest prawidłowe parzenie i przygotowywanie naparu. Tak unikniemy przykrych konsekwencji.

Jak pić herbatę
Canva / crystalsingphotos

Jak parzyć herbatę w prawidłowy sposób?

Cytrynian glinu powstaje, kiedy sok z cytryny łączy się z liśćmi herbaty. W innej sytuacji glin zawarty w liściach się nie uwolni. Dlatego w czasie przygotowywania naparu musimy pamiętać o jednej rzeczy.

Przed wrzuceniem plasterka cytryny do filiżanki musimy wyjąć torebkę herbaty. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku soku z cytryny. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko uszkodzenia połączeń nerwowych wywołanych przez cytrynian glinu.

Fani herbaty z cytryną często nie potrafią zmienić swoich nawyków. W takiej sytuacji warto przetestować inny rodzaj herbaty, który od razu nada naparowi cytrusowy aromat. Jakie mieszkanki będą najlepsze?

Mieszanki, które przypadną do gustu fanom cytryny

Osoby, które wręcz uwielbiają cytrusowy posmak herbaty, mogą wybrać gotowe mieszanki z suszoną skórką cytryny. Tak przygotowane liście herbaty z kawałkami cytrusów nie są dla nas groźne.

Inną opcją jest samodzielne przygotowanie suszonej skórki cytryny. W ten sposób nie będziemy musieli rezygnować z ulubionego smaku.

Jak pić herbatę
Canva / Alexthq, Getty Images Pro

Zobacz też: