Traci właściwości i zwiększa ryzyko Alzheimera. Polacy nałogowo dodają go do herbaty
Chłodne i deszczowe jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę zaszyć się pod kołdrą z kubkiem herbaty. Jednak jeśli nieodpowiednio parzymy herbatę, możemy bardzo sobie zaszkodzić. Jeden dodatek w połączeniu z liśćmi herbaty może prowadzić do poważnych konsekwencji.
W sklepach znajdziemy różne rodzaje herbat. Możemy cieszyć się smakiem gorącego naparu z owoców, herbatą zieloną lub czarną. Tę ostatnią często pijemy z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli zaparzymy ją w nieprawidłowy sposób, może się to dla nas źle skończyć.
Jak herbata będzie idealna na jesień?
Część osób uwielbia herbatę bez jakichkolwiek dodatków, inni chętnie dorzucają do naparu imbir, odrobinę miodu, czy plasterek cytryny. Okazuje się, że takie połączenie nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Jak więc pić herbatę?
Dodana do herbaty cytryna, a dokładniej sok z cytryny, może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. Wszystkiemu winny jest glin, który zawierają liście herbaty. To właśnie on może przekształcić się w cytrynian glinu.
Czy to oznacza, że nie powinniśmy pić herbaty z cytryną? Nic podobnego, nie musimy rezygnować z takiego połączenia. Kluczem jest prawidłowe parzenie i przygotowywanie naparu. Tak unikniemy przykrych konsekwencji.
Jak parzyć herbatę w prawidłowy sposób?
Cytrynian glinu powstaje, kiedy sok z cytryny łączy się z liśćmi herbaty. W innej sytuacji glin zawarty w liściach się nie uwolni. Dlatego w czasie przygotowywania naparu musimy pamiętać o jednej rzeczy.
Przed wrzuceniem plasterka cytryny do filiżanki musimy wyjąć torebkę herbaty. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku soku z cytryny. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko uszkodzenia połączeń nerwowych wywołanych przez cytrynian glinu.
Fani herbaty z cytryną często nie potrafią zmienić swoich nawyków. W takiej sytuacji warto przetestować inny rodzaj herbaty, który od razu nada naparowi cytrusowy aromat. Jakie mieszkanki będą najlepsze?
Mieszanki, które przypadną do gustu fanom cytryny
Osoby, które wręcz uwielbiają cytrusowy posmak herbaty, mogą wybrać gotowe mieszanki z suszoną skórką cytryny. Tak przygotowane liście herbaty z kawałkami cytrusów nie są dla nas groźne.
Inną opcją jest samodzielne przygotowanie suszonej skórki cytryny. W ten sposób nie będziemy musieli rezygnować z ulubionego smaku.
Zobacz też:
- Jak dużo pamiętasz z dawnych lat? Tak wyglądały wnętrza w latach 80.
- Nauczyła psa szukać grzyby. Żadna kurka się przed nim nie ukryje
- Oto 3 najbardziej trujące grzyby w Polsce. Poznajcie opinię dietetyka