W połączeniu z płynem do naczyń wypala cały tłuszcz. Najlepszy środek do czyszczenia
Czyszczenie kuchenki gazowej zwykle jest dość problematyczne. Zaschnięty tłuszcz jest trudny do usunięcia i wymaga szorowania, co może spowodować nieestetyczne zarysowania urządzenia. Mało kto wie jednak, że kuchenkę można wyczyścić błyskawicznie i bez chemii.
Czyszczenie kuchenki bez agresywnych środków i szorowania
Sklepowe półki aż uginają się od różnego rodzaju środków do czyszczenia kuchenki i zaschniętego tłuszczu. Niestety są drogie i nie są obojętne dla zdrowia. Mogą powodować reakcje alergiczne.
Wystarczy jednak, że do czyszczenia kuchenki wykorzystamy płyn do mycia naczyń i uwielbiany, kultowy napój, a wszelkie zabrudzenia znikną bez żadnego szorowania. Coca-Cola zawiera kwas, który jest całkowicie bezpieczny dla człowieka.
Kwas ten jednak doskonale radzi sobie z tłuszczem, kamieniem, a nawet z zatkanym zlewem. Zrezygnuj więc z drażniących i drogich środków do czyszczenia kuchenki. Urządzenie będzie lśnić, jeśli wyczyścisz je dzięki przygotowanej miksturze.
Nie ma lepszego środka na zaschnięty tłuszcz na kuchence
Do przygotowania mikstury do czyszczenia kuchenki potrzebujesz jedynie płynu do mycia naczyń i Coca-Coli. Kultowy napój zawiera kwas fosforowy, który usuwa tłuszcz, zaschnięty brud, a nawet rdzę.
W mniejszym naczyniu wymieszaj płyn do mycia naczyń z colą w proporcji 1:1. Roztwór rozprowadź równomiernie po kuchence np. przy pomocy gąbki i pozostaw na 15 minut. Następnie kuchenkę przetrzyj zwilżoną ściereczką. Po tłuszczu nie zostanie żaden ślad.
Jak jeszcze wykorzystać colę w kuchni?
Dzięki Coca-Coli skutecznie pozbędziesz się kamienia w czajniku i odetkasz zlew. Do czajnika wlej 300 ml wody i 300 ml coli, a następnie zagotuj. Gdy roztwór ostygnie, wylej go i zagotuj jeszcze raz samą wodę. Po kamieniu nie będzie śladu.
Cola z powodzeniem odetkasz także odpływ w zlewie. Wystarczy, że wlejesz 500 ml napoju do kanału i odstawisz na godzinę, a następnie wlejesz gorącą wodę. Odpływ będzie odetkany, bez chemii i żrących substancji.