DomekIOgrodek.pl Kuchnia Wrzuć do brudnego zlewu jedną rzecz. Będzie jak nowy w sekundę
canva/Grahamphoto23, Getty Images

Wrzuć do brudnego zlewu jedną rzecz. Będzie jak nowy w sekundę

30 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Zlew bardzo łatwo ulega zabrudzeniom, w końcu wkłada się do niego naczynia i garnki z resztkami jedzenia. Dlatego też plamy i zacieki nie są niczym niezwykłym - istnieją jednak sposoby, aby łatwo się ich pozbyć. Jeden z nich wymaga użycia skórki uwielbianego przez Polaków owoców.

Choć zabrudzenia zlewu są nieuniknione, warto coś z nimi zrobić. Są nie tylko nieestetyczne, lecz dodatkowo także niehigieniczne. Zamiast wydawać pieniądze na drogie, sklepowe środki chemiczne, sięgnij po owoc, który większość z nas ma w domu zawsze pod ręką.

Jak usunąć zacieki ze zlewu?

Podczas następnego obierania ze skórki i jedzenia pomarańczy, nie wyrzucaj resztek do śmietnika. Zamiast tego włóż je do foliowej torebki i zachowaj. Po zjedzeniu owocu możesz skorzystać z jego skórki jak z czyścika do zacieków.

Zanim jednak zaczniesz trzeć skórką po wnętrzu zlewu upewnij się, że jest całkowicie suchy. Jeśli nie, przetrzyj go ręcznikiem papierowym lub po prostu zaczekaj, aż wyschnie. Tylko tak metoda da oczekiwany rezultat.

Gdy zlew będzie już suchy, zacznij trzeć białą stroną skórki po poplamionej powierzchni. Następnie przetrzyj ją jeszcze drugą stroną, dzięki czemu zlew oraz cała kuchnia zacznie pięknie pachnieć. Już po kilku przetarciach powinieneś zauważyć różnicę. Ten patent sprawdza się na delikatne zabrudzenia i zacieki - jeśli brud jest większy, sięgnij po coś mocniejszego.

Obieranie pomarańczy
Canva/SHVETS production, Pexels

Sposób na duże zabrudzenia

W takim przypadku sięgnij po niezawodną sodę oczyszczoną. Rozrób ją z wodą i płynem do naczyń na konsystencję pasty, nałóż na zanieczyszczone miejsca i odczekaj 15 minut.

Po tym czasie możesz dla pewności przetrzeć zlew czystą gąbką z sodą i spłukać go ciepłą wodą. Po takim czyszczeniu, będzie jak nowy.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy