DomekIOgrodek.pl Porady domowe Wymieszaj z wodą i zamocz natkę pietruszki. Będzie świeża bez mrożenia nawet miesiąc
canva/Naked King, Getty Images

Wymieszaj z wodą i zamocz natkę pietruszki. Będzie świeża bez mrożenia nawet miesiąc

6 lutego 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Natka pietruszki jest jednym z najczęściej wybieranych ziół przez Polaków. Dodajemy ją do najróżniejszych potraw, korzystamy jako ozdoby, a także miksujemy w zdrowych koktajlach. Aby zachować jej pyszny smak i właściwości, wcale nie trzeba jej mrozić. Niżej zdradzamy najprostszy patent na utrzymanie jej w świeżości bez mrożenia.

Natka pietruszki jest nie tylko przepyszna - zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu jest bardzo zdrowa. Niestety zwykłe wstawienie jej do wody nie jest wystarczające, aby wytrzymała długie przechowywanie.

Jak najlepiej przechowywać natkę pietruszki?

Całe zadanie jest wyjątkowo proste, a kluczem do sukcesu jest utrzymanie idealnej czystości. Dlatego zwykłe opłukanie natki w wodzie nie jest wystarczające. Potrzeba jeszcze sody oczyszczonej, która usunie z niej zanieczyszczenia.

W tym celu do miski wlej litr wody i wsyp jedną dużą łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj całość do rozpuszczenia i włóż do niej natkę. Przytrzymaj ją przez kilkanaście sekund, a następnie dokładnie osusz czystym ręcznikiem kuchennym.

Zachowaj całkowitą czystość

Po osuszeniu natki czas na jej pokrojenie. Przed zabraniem się za to, przetrzyj nóż oraz deskę do krojenia octem spirytusowym. Posiekaj natkę na mniejsze kawałki.

Natka pietruszki
Canva/COSKUNA, Getty Images

Najlepszym pojemnikiem do przechowywania natki jest słoik. Wypłucz go wraz z pokrywką octem, przetrzyj czystym ręcznikiem papierowym, a na jego dnie ułóż kilka suchych i czystych listków ręcznika kuchennego.

Włóż do niego posiekaną natkę, zakręć szczelnie pokrywkę i całość schowaj do lodówki. Tak przygotowana natka zachowa świeżość, smak i kolor bez żadnego zamrażania nawet do miesiąca.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy