Wyspa kuchenna
unsplash.com/Sidekix Media (CC0 Domena publiczna)
Marta Idzikowska - 20 Listopada 2020

Wyspa kuchenna – co musisz o niej wiedzieć?

Kuchnia na wyspie to wygodne i praktyczne rozwiązanie dla kuchni otwartej. Można na niej przygotowywać, gotować oraz konsumować posiłki, a także zmywać naczynia. Zobacz, czy wyspa kuchenna to rozwiązanie dla Ciebie!

Wyspa kuchenna zazwyczaj wyznacza granicę pomiędzy strefą kuchenną a wypoczynkową. Oprócz praktycznego dopełnienia tradycyjnej zabudowy, może być także piękną ozdobą naszej dziennej przestrzeni i tworzyć niepowtarzalny charakter kuchni.

Jak dobrać odpowiednią zabudowę?

Wyspa najlepiej sprawdza się w kuchniach otwartych, zwykle tuż przy granicy dwóch pomieszczeń. Możliwe jest również jej zastosowanie w zamkniętych pomieszczeniach, pod warunkiem, że mają one odpowiednią wielkość. Umieszcza się ją wtedy na środku kuchni. Pomiędzy wyspą a pozostałymi meblami, należy pozostawić przestrzeń służącą do komunikacji, tj. minimum 120 cm. Jeśli przy projektowaniu naszej zabudowy przewidujemy miejsce na spożywanie posiłków, warto pozostawić nieco więcej wolnej przestrzeni – ok. 140 cm wystarczy, aby swobodnie przechodzić za plecami jedzącej przy wyspie osoby.

Wymiary i wyposażenie wygodnej wyspy kuchennej

Każda zabudowa powinna być indywidualnie dostosowana do wielkości kuchni oraz wyposażenia, które przewidujemy. Mała wyspa kuchenna powinna mieć wymiary minimum 60-80 x 60 cm. Wyspę tej wielkości możemy wyposażyć w blat kuchenny i półki bądź szafki pod nim. Jeśli przy wyspie planujemy spożywanie posiłków, dla każdego domownika przeznaczmy miejsce o wymiarach 60 x 40 cm. Ważne, aby pod blatem znajdowała się przestrzeń na nogi.

Planując na wyspie płytę grzejną czy zlewozmywak, musimy zaprojektować większą zabudowę o minimalnej wielkości 120 x 60 cm. Ma to umożliwić wygodną obróbkę składników oraz zarządzanie garnkami i innymi przyborami podczas gotowania. Jeśli zależy nam zarówno na płycie, jak i na zlewozmywaku, pomiędzy obydwoma urządzeniami ustawmy blat o szerokości 60 cm, a po ich bokach 40 cm. Umożliwi to wygodne i bezproblemowe korzystanie z kuchni.

Jeśli decydujemy się jedynie na blat roboczy, wystarczy zamontowanie w nim gniazdka z prądem oraz lampy oświetlającej jego powierzchnię. Wyspa zawierająca płytę grzejną powinna zawierać także pochłaniacz powietrza lub wyciąg, który wymaga przewodu wentylacyjnego (instalujemy go na suficie). Pamiętajmy o instalacji wodno-kanalizacyjnej, którą musimy doprowadzić do zabudowy, jeśli znajduje się w niej zmywarka lub zlewozmywak.

Źródło: ladnydom.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News