Zabierz na cmentarz produkt z kuchni. Dzięki niemu znicze będą paliły się jeszcze dłużej
Przed Wszystkimi Świętymi sklepowe półki wprost uginają się od zniczy w różnych rozmiarach i kolorach. Nie tymi kryteriami jednak powinniśmy się kierować. Najważniejszy jest sam wkład, czyli jakość i rodzaj masy woskowej oraz knot.
Wystarczy dosłownie chwila, a bez problemu odróżnimy dobry produkt od znicza, który wypali się jeszcze tego samego dnia. Na cmentarz zabierzmy również produkt z kuchennej szafki, dzięki któremu zakupione przez nas znicze będą palić się jeszcze dłużej.
Wkłady olejowe, parafinowe, woskowe. Jakie wybrać?
Na rynku dostępne są trzy rodzaje wkładów do zniczy: wkłady olejowe, wkłady parafinowe i wkłady woskowe. Wkłady olejowe charakteryzują się długim czasem palenia i odpornością na niskie temperatury. Znacznie tańsze są wkłady parafinowe, jednak palą się krócej.
Jeszcze krócej palą się wkłady woskowe, dlatego też producenci zaczynają od nich odchodzić. Niezależnie od tego, jaki rodzaj wkładów wybierzemy, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.
W ten sposób będziemy mieć pewność, że zakupione przed nas znicze na Wszystkich Świętych będą palić się naprawdę długo. Polecam również zastosować prosty trik z przyprawą kuchenną, która dodatkowo przedłuży żywotność zniczy. Knot będzie się palił przez wiele dni.
Jak kupić dobre znicze? Zwróć uwagę na kilka szczegółów
Niezależnie od tego, czy wybierzesz wkład olejowy, parafinowy, czy woskowy, zwróć uwagę na knot i masę woskową. Knot nie powinien być ani za gruby, ani za cienki. Nie powinien również przekraczać 1 cm długości. Masa woskowa nie powinna mieć na powierzchni żadnych pęcherzyków powietrza, powinna być jednolita.
Jeśli wybieramy wkłady parafinowe, koniecznie obróćmy je sklepie do góry nogami. Jeśli masa woskowa wypadnie z opakowania, oznacza to, że wkład ma w składzie mało parafiny i będzie się krócej palił.
Taki wkład będzie również lżejszy od wkładu, którego ilość parafiny w składzie jest odpowiednia. Na cmentarz koniecznie zabierz również sól kuchenną. Dlaczego? O tym dowiesz się w dalszej części artykułu.
Wsyp sól kuchenną do znicza. Efekt cię zachwyci
Wystarczy niewielka ilość soli wsypana do każdego znicza, by ten palił się przez wiele długich godzin. Dlaczego to działa? Ponieważ sól wsypana bezpośrednio przy knocie sprawi, że znicz będzie dłużej dawał ciepłe światło.
Sam knot będzie palił się wolniej. Robię tak od lat i jestem zachwycona z efektu. Dzięki soli nie muszę co chwilę kupować nowych wkładów, więc dodatkowo sporo oszczędzam.
Zobacz także:
- Tak poradzisz sobie z plamami z wosku. Przygotuj nagrobek przed Wszystkimi Świętymi
- Te kwiaty najlepiej prezentują się na nagrobkach. Przygotuj się na Wszystkich Świętych i sprawdź, ile kosztują
- Nowy rekord! Najcięższa dynia Polski waży PORAŻAJĄCO dużo