Aromatyczne zioła i byliny na dobre zagościły w naszych ogrodach. Nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania, ale te rośliny często mają korzystny wpływ na inne uprawy, a także na nasze zdrowie.Chociaż Polacy pokochali bazylię, rozmaryn i inne zioła stanowiące nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, wciąż doceniamy polskie przyprawy, takie jak lubczyk.
Wasabi to przyprawa znana głównie z Japonii. Tymczasem okazuje się, że absurdalnie drogi, kosztujący nawet 1 tys. zł/kg przysmak rośnie również na terenie Polski.Jak to możliwe? Na to pytanie odpowiedziała Agnieszka Firlej, właścicielka Wasabi Farm Poland, która na temat tej rośliny wie niemalże wszystko.
Wiosna to piękny czas, kiedy wszystko budzi się do życia. Nasze ogródki zielenieją, rośliny kwitną, a my zaczynamy przygotowywać nasze warzywniki pod uprawy. O tej porze roku pojawią się już szkodniki, które żerują na naszych roślinach.Zamiast chemicznych oprysków, które nie są obojętne zarówno dla roślin, gleby, jak i naszego zdrowia, wykorzystaj moc przypraw. Te przyprawy w ogrodzie potrafią zdziałać cuda. Szkodniki będą omijać grządki szerokim łukiem.
Świeżo mielony pieprz potrafi zmienić smak potraw. Aromatycznie pachnie i nie może go zabraknąć w kuchni. Jednak młynki do mielenia są drogie, dlatego często decydujemy się na kupienie pieprzu w młynkach jednorazowych. Czy można je ponownie wykorzystać?Jednorazowe młynki są tańsze od tych profesjonalnych, jednak wychodzą dużo drożej, kiedy kupujemy je często. Sprawdź nasz trik na otworzenie młynka.
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Zimą koniecznie dodaj do niej przyprawę, która nie tylko wzmocni smak i aromat. Dzięki niej będziesz miał więcej energii z samego rana, poprawisz pamięć, koncentrację, a także wzmocnisz odporność.Przyprawa wykazuje również wiele innych, cennych dla organizmu właściwości. Zimą codziennie dodaję ją do kawy i gorąco ją polecam. Efekty widać niemal od razu.
Przed Wszystkimi Świętymi sklepowe półki wprost uginają się od zniczy w różnych rozmiarach i kolorach. Nie tymi kryteriami jednak powinniśmy się kierować. Najważniejszy jest sam wkład, czyli jakość i rodzaj masy woskowej oraz knot. Wystarczy dosłownie chwila, a bez problemu odróżnimy dobry produkt od znicza, który wypali się jeszcze tego samego dnia. Na cmentarz zabierzmy również produkt z kuchennej szafki, dzięki któremu zakupione przez nas znicze będą palić się jeszcze dłużej.
Gdy myślimy o goździkach, od razu widzimy świąteczną krzątaninę, herbatę rozgrzewającą i pieczenie korzennych ciast. Goździki bowiem kojarzą nam się przede wszystkim z zimą i aromatycznymi wypiekami.Okazuje się jednak, że przyprawę możemy wykorzystać zupełnie inaczej. Napar z goździków doceniły miliony za niezwykłe właściwości. Goździki pomogą nam także w walce z uciążliwymi owadami.
Czosnek to fantastyczny dodatek do wielu potraw. Czosnek możemy zasadzić we własnym ogrodzie. To roślina, która jest naprawdę prosta w uprawie. Jednak kiedy powinniśmy wykopać czosnek ozimy?
Przyprawa jest w stanie poprawić jakość i smak jedzenia, uratować niejedno danie oraz, jak się okazuje… odżywić rośliny! Ostatnio popularny jest tzw. jungle style, który podbija serca dizajnerów i wielbicieli modnych wnętrz. Żeby stworzyć wystrój niczym z dżungli, niezbędne będą odpowiednie rośliny. Te jednak, żeby były w dobrej formie, wymagają odpowiedniej pielęgnacji, w czym mogą pomóc właśnie przyprawy!Są różne triki, dzięki którym domowe rośliny będą wiecznie żywe, a do tego piękne. Jeden z nich na pewno was zaskoczy. Wystarczy pomoc odpowiedniej… przyprawy. Mowa o cynamonie! Dlaczego? Aby zrozumieć fenomen tej przyprawy, należy poznać jej właściwości. Dzisiejszy trik na pewno okaże się przydatny w domu i pozwoli na uratowanie ulubionej rośliny.