DomekIOgrodek.pl Porady domowe Zalej orzechy włoskie wodą. Efekt zaskoczy każdego. Trik, który rozwiązuje znany problem
Canva Pro

Zalej orzechy włoskie wodą. Efekt zaskoczy każdego. Trik, który rozwiązuje znany problem

14 grudnia 2022
Autor tekstu: Michał Fitz

Orzechy włoskie to wyjątkowy produkt spożywczy, który może być zarówno deserem, jak i składnikiem wytrawnych dań. Mało tego, produkty te mają w sobie wiele cennych dla organizmu minerałów, a ponadto zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym. Mają więc mnóstwo zalet, ale też jeden poważny mankament.

Ci, którzy lubią się nimi zajadać, na pewno dobrze wiedzą, jaka jest największa bolączka z nimi związana. Chodzi oczywiście o ich rozłupywanie. Okazuje się, że ten niewdzięczny proces można sobie znacznie ułatwić. W jaki sposób?

Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie?

Do rozłupywania orzechów włoskich zwykle służą specjalne narzędzia. Te mają postać dziadków do orzechów lub specjalnych obcęgów. Choć spełniają swoje zadanie, często przy okazji niszczą też pyszne wnętrze wspomnianych smakołyków. Za każdym razem dostarczają też rozkruszonych łupin, które robią w kuchni niezły bałagan.

Ich fragmenty często są znajdywane w dalekich zakamarkach pomieszczenia i to kilka dni po spożyciu orzechów, bo aż tak wystrzelają ze służących do rozłupywania narzędzi. Jak się okazuje, ten problem można łatwo zniwelować. Wystarczy wrząca woda i nieco cierpliwości.

Co więc należy zrobić, by orzechy włoskie rozłupywało się o wiele łatwiej. Trzeba włożyć je do miski i zalać wrzątkiem. Wystarczy im pół godziny takiego namaczania, by znacznie rozmiękły. Wtedy można je otworzyć cienkim nożem, wkładając go w złączenie skorupek i przekręcając. Wówczas uwolnimy smakowity środek, a pozostałości nie dołożą nam sprzątania. Warto zaznaczyć, że efekt ten można dodatkowo wzmocnić, dodając soli do wrzącej wody. Wówczas jednak orzechy też będą słone.

Jak jeszcze rozłupać orzechy włoskie?

Jeśli ktoś boi się zostawiać w kuchni naczynie z wrzącą wodą, bo na przykład ma w domu małe dzieci, które rozrabiając, mogą ją na siebie wylać, jest jeszcze inny sposób. Ten również jednak zakłada użycie intensywnej temperatury. Chodzi bowiem o uzyskanie dokładnie takiego samego efektu, czyli zmiękczenia skorupek.

Jak więc zrobić to bez wody? Tu z pomocą przychodzi piekarnik. Wystarczy wyłożyć orzechy włoskie na blachę do pieczenia, ustawić sprzęt na 200 stopni Celsjusza i odczekać kwadrans. Po tym czasie orzechy powinny być na tyle miękkie, że skorupki odejdą bez problemu.

Zobacz wideo:

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

1. Najciekawsze domy świata. Architektów poniosła wyobraźnia

2. Uporczywy problem zniknie. Wystarczy zrobić jedną rzecz

Źródło: buzz.gazeta.pl/ regiodom.pl

Obserwuj nas w
autor
Michał Fitz

Geodeta z wykształcenia, z pasji dziennikarz. Interesuje się piłką nożną, muzyką i wszystkim, co jest w stanie mnie rozbawić.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy