Ziemniaki po grecku to absolutny hit. Zrób ich więcej, bo są tak pyszne, że od razu znikną ze stołu
Ziemniaki, to produkt, po który chętnie sięgają wszyscy kucharze na całym świecie. Powstało mnóstwo przepisów na bazie ziemniaka: sałatki, zapiekanki, ziemniaki pieczone, smażone czy purée. Tym razem mamy dla was absolutny hit, ziemniaki po grecku zachwycą nie tylko ciebie, ale wszystkich, którzy poczują ich zapach.
Ziemniaki po grecku są tak rewelacyjne, że nie potrzebujesz do nich żadnych dodatków. Już same w sobie stanowią wyśmienite danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotujesz je w krótkim czasie, a sam przepis jest dziecinnie prosty.
Czego potrzebujesz, aby zrobić ziemniaki po grecku?
Żeby zrobić ziemniaki po grecku, potrzebujesz oczywiście ziemniaków i kilku przypraw, które sprawią, że danie będzie nie tylko dobrze smakować, ale równie pięknie pachnieć.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego, albo oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 łyżeczkę ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Z wymienionych wyżej składników, wyjdzie porcja dla czterech osób, jeżeli planujesz kolację lub obiad dla większej ilości ludzi, możesz podwoić ilość składników. Nawet jeżeli zrobisz ich trochę więcej, to mogą poleżeć przez noc w lodówce. Chociaż to mało prawdopodobny scenariusz, na pewno błyskawicznie znikną z talerza.
- Czy można iść do sklepu po alkohol? Nowe obostrzenia. Policja wyjaśnia
- Prawda o Zenku wyszła na jaw. Gwiazda TVP wyjawiła kompromitujące fakty
- Nowa metoda walki z koronawirusem. Nietypowy sposób pomógł już wygrać z niejedną epidemią
Jak zrobić ziemniaki po grecku?
- Ziemniaki umyć i obrać ze skórki.
- Pokroić w tzw. łódeczki.
- W misce wymieszać olej, sok z cytryny, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki przełóż pokrojone łódeczki.
- Na wierzch wylej wcześniej przygotowaną mieszankę ziół i oleju.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz ziemniaki przez 50 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ziemniaków, dodaj masło, aby mogło się rozpuścić.
Gotowe!
Gorące ziemniaki przełóż na talerz i poczekaj, aż odrobinę przestygną, po chwili możesz się nimi zajadać do woli.
Dla miłośników greckiej kuchni polecamy tradycyjny grecki sos tzatziki, który idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Ziemniaki to produkt, po który wszyscy chętnie sięgamy.
Mamy rewelacyjny przepis, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Jest dziecinnie prosty.
ZOBACZ TEŻ:
- Nie żyje legenda świata mody. Przyczyną był koronawirus, ogromna strata
- Maryna z „Janosika” była prawdziwą gwiazdą. Mężczyźni za nią szaleli, co robi dziś piękna aktorka?
- Nietrzeźwy mężczyzna powiedział, że uciekł z kwarantanny. Zamknięto sześć stacji metra
- Jeden kontynent ma rekordowo mało zakażeń koronawirusem. Mieszkańcy mają przewagę, eksperci tłumaczą
- Biedronka wymyśliła świetny sposób, jak się bronić przed koronawirusem. Więcej firm powinno wziąć przykład
Źródło: beszamel.se.pl