Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Zimą je zbieram, wiosną rozsypuję w ogrodzie. Warzywa i kwiaty je uwielbiają
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 29.12.2023 09:45

Zimą je zbieram, wiosną rozsypuję w ogrodzie. Warzywa i kwiaty je uwielbiają

ogród
canva/ValeriHoncharuk

Na zewnątrz nadal panuje chłód. Nawet jeśli śnieg na jakiś czas zniknął, to nie oznacza, że możemy już teraz zająć się uprawą warzyw i owoców w ogrodzie. Zima to czas przestoju, jednak to nie oznacza, że całkowicie przestaję myśleć o moich roślinach.

Kiedy na zewnątrz szalej wiatr, mróz i pada śnieg, możemy zadbać o elementy, które na wiosnę ożywią nasze rośliny. Właśnie dlatego przez całą zimę zbieram skorupki jajek. Zdradzę, po co to robię.

Musisz mieć je pod ręką na wiosnę

Kiedy na zewnątrz robi się chłodno, często zapominamy o roślinach w ogrodzie. Zwykle do tego czasu zabezpieczyliśmy wszystkie kwiaty, zadbaliśmy o drzewka i porządnie przygotowaliśmy ziemię.

Zima to trudny czas dla naszych roślin. Właśnie dlatego w tym czasie gromadzę skorupki z jajek, które będą nieocenione wiosną. W 90% składają się z węglanu wapnia. Co on nam daje? Jest w stanie fantastycznie odkwasić glebę.

Skorupki ożywią rośliny i pomogą nawieźć ziemię, kiedy po zimie przyjdzie wiosna. Zawierają nie tylko wapń. Mają w sobie też potas, fosfor, magnez i żelazo. Jak gromadzić je zimą?

warzywa w ogrodzie
Canva / Tanjamy, Getty Images

Jak przygotować skorupki na wiosnę?

Jesienią i zimą zbieram nie tylko skorupy jajek. Przydatne są też łupiny cebuli. Ciężko jednak gromadzić je w nieskończoność. Mam prosty sposób, który sprawia, że skorupki jajek nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu.

Przede wszystkim jajka zaraz po przyniesieniu do domu dokładnie myję. Dzięki temu unikam salmonelli. Dodatkowo same skorupki suszę w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 min. Co to daje?

Tak przechowuję skorupki jajek

Dzięki suszeniu skorupek mam pewność, że są one dobrze odkażone. Ma to jeszcze jedną zaletę. Dzięki suszeniu skorupki są bardziej kruche i z łatwością mogę zmienić je w proszek, który następnie rozsypuję w ogrodzie na wiosnę.

Skorupy z jajek doskonale sprawdzą się do nawożenia grządek na wiosnę. Warzyw, które lubią odczyn zasadowy to pomidor, papryka, ogórek, kapusta, fasola, cebula, cukinia oraz sałata. Skorupki dobrze sprawdzą się też pod winogrona, jabłonie, grusze i brzoskwinie.

Skorupki z jajek ożywią po zimie również rośliny ozdobne. Wśród nich możemy wymienić lawendę, liliowiec, piwonię oraz róże.

skorupki jajek
Canva / marcinmarszal

Zobacz także: