DomekIOgrodek.pl Inspiracje Zimą zawsze trzymaj w kieszeni folię aluminiową. Uchroni Cię przed irytującym problemem
Materiał YouTube na kanale Life Hacks & Experiments

Zimą zawsze trzymaj w kieszeni folię aluminiową. Uchroni Cię przed irytującym problemem

19 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy za oknem wieje zimny wiatr, a temperatura zbliża się do zera, z szafek i szuflad wyciąga się szaliki, rękawiczki i czapki. Do tego zestawu duża część osób powinna dołożyć także aluminiową kulkę. Niżej wyjaśniamy dlaczego.

Zimowa aura jest lubiana przez mnóstwo ludzi, jednak mało kto jest odporny na niskie temperatury. W celu ochrony przed nimi ubieramy dodatkowe warstwy ubrań, a także akcesoria jak szaliki i czapki. Te ostatnie mają niekiedy specyficzną cechę, którą można zniwelować aluminiową kulką.

Włosy po zdjęciu czapki

Mocno elektryzujące się włosy są prawdziwym koszmarem - szczególnie dla tych, którzy mają na głowę długie i bujne włosy. W okresie jesienno-zimowym problem jest szczególnie dojmujący, kiedy praktycznie każde wyjście na zewnątrz wymaga założenia czapki.

Po powrocie do ciepłego pomieszczenia i zdjęciu nakrycia, włosy są naelektryzowane i nie wyglądają estetycznie. Folia aluminiowa sprawi jednak, że dosłownie w kilka sekund rozwiąże problem.

Jak działa folia aluminiowa na włosy?

Po przesunięciu kawałka folii po naelektryzowanych włosach metal naładuje się ładunkiem elektrycznym i przejmie go z włosów. W efekcie włosy zaczną ciasno przylegać do głowy i układać się tak, jak powinny.

Patent nie daje jednak rezultatów na długie godziny i po około 60 minutach będzie trzeba powtórzyć proces. Trzeba jednak przyznać, że nawet w tak krótkim czasie włosy bez ładunku elektrycznego i puszenia się są na wagę złota.

Poniżej możecie zobaczyć, jak podobną zasadę działania folii aluminiowej wykorzystała tiktokerka do usprawnienia działania prostownicy do włosów. Owinięcie grzałek folią eliminuje ryzyko naelektryzowania włosów podczas prostowania.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy