Uprawiasz paprykę, ogórki lub pomidory? Ta odżywka je wzmocni
Pomidory, ogórki i papryka należą nie tylko do najbardziej lubianych, ale także najczęściej uprawianych warzyw. Sadzimy je w przydomowych ogródkach i szklarniach, a także na tarasach i balkonach.
Ogromna popularność tych warzyw wynika nie tylko ze wspaniałego smaku czy ich wartości odżywczych, ale też z faktu, że ich uprawa jest dość łatwa. Wystarczy poznać jeden trik, dzięki któremu uzyskamy jeszcze lepsze plony.
Dlaczego trzeba stosować nawóz?
Pomidory, ogórki i papryka mają zbliżone wymagania w zakresie uprawy. Kochają ciepło i potrzebują dużo słońca oraz wody, ale niezbędne jest także ich regularne nawożenie. Dlaczego?
Szybki wzrost roślin sprawia, że potrzebują one stałych „dostaw” składników odżywczych, aby otrzymać energię i zasoby niezbędne do zawiązania kwiatów i wykształcenia okazałych owoców.
Warzywa te najczęściej wysiewamy na rozsady, a dopiero później przenosimy do gruntu. Trzeba więc odpowiednio wzmocnić młode roślinki, by dobrze zniosły przesadzanie i przyjęły się na nowym stanowisku.
Po pierwsze - płatki owsiane
Aby przygotować domowy nawóz, którym odżywimy i wzmocnimy nasze sadzonki, potrzebne są dwa podstawowe produkty spożywcze. Pierwszym z nich są płatki owsiane.
Owies zawiera całą gamę składników mineralnych, które są potrzebne roślinom: azot i fosfor, a także żelazo, magnez i cynk. Nawóz z płatków owsianych wzbogaci glebę w te substancje i wyraźnie poprawi jej strukturę.
Po drugie - cukier
Drugi składnik, który każdy z nas posiada w swojej kuchni, a który przyda się do produkcji domowego nawozu, to cukier. Podobnie jak w naszym przypadku, tak i u roślin cukier stanowi ważne źródło energii.
”Poczęstowane” tym słodkim składnikiem rośliny będą lepiej rosły. Cukier pobudzi do rozwoju ich system korzeniowy, a dodatkowo uodporni sadzonki na stres wynikający, chociażby z przesadzania warzyw czy też z gwałtownych zmian pogody.
Jak przygotować nawóz?
Oba składniki - płatki owsiane i cukier - wystarczy połączyć z wodą. Prawidłowe proporcje to łyżka zmiażdżonych płatków, płaska łyżeczka cukru oraz 300 ml letniej wody. Tak przygotowaną odżywkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy na dwie doby.
Po tym czasie płyn rozcieńczamy w trzech litrach wody i gotowym roztworem podlewamy nasze sadzonki w odstępach 14 dni, kontynuując zabieg również po zasadzeniu roślin do gruntu.
Zobacz także: