Pani ogrodnik podlewa nim sadzonki. Żadna roślina nie choruje
Sprawdzone porady ogrodnicze są na wagę złota. Doświadczeni rolnicy i plantatorzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem z domorosłymi ogrodnikami, którzy mogą dzięki temu liczyć na obfite plony pysznych warzyw i owoców.
Kiedy szczególnie przyda się wiedza na temat pielęgnacji roślin? Gdy zależy nam na podniesieniu odporności sadzonek i wzmocnieniu na czynniki chorobotwórcze. Warto tu zastosować jeden prosty trik.
Ogrodniczka zdradza sposób na wzmocnienie roślin
Rozpoczynając swoją przygodę z uprawą roślin w ogrodzie, na tarasie czy nawet na balkonie, chętnie korzystamy z porad udzielanych przez doświadczonych ogrodników, którzy dzielą się swoją wiedzą na różnych platformach.
Ostatnio swój sposób na wzmocnienie roślin zdradziła rolniczka prowadząca kanał na YouTube Kobieta z zachodu. Profil obfituje w cenne porady dla ogrodników, a tym razem można się z niego dowiedzieć, jak podnieść odporność sadzonek.
Sekretem ogrodniczki jest składnik, który każdy z nas posiada w swoim domu. Czosnek, bo o nim mowa, słynie ze swoich niezwykłych właściwości antybakteryjnych, które warto wykorzystać w uprawie warzyw, kwiatów i owoców. Jak to zrobić?
Tym preparatem z czosnku wzmocnisz sadzonki
Wystarczy jedynie przegotowana, letnia woda w temperaturze otoczenia, do której dodamy czosnek. Na 3/4 litrowego słoika dodajemy 3-4 ząbki czosnku posiekanego, a najlepiej zmiażdżonego, by puścił soki. Mieszamy i zostawiamy tak przygotowany roztwór na całą noc.
Na drugi dzień nasz preparat wzmacniający jest gotowy. Podlewamy nim sadzonki pomidorów, papryki i innych warzyw co 2 tygodnie, również po wysadzeniu roślin do gleby. Roztwór polecany jest też dla storczyków i innych kwiatów.
Jak działa czosnek na rośliny?
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem działającym przeciwbakteryjnie również w przypadku roślin, które zwłaszcza w momentach stresogennych, np. przy przesadzaniu, mogą osłabnąć i są narażone na czynniki chorobotwórcze.
Preparat z czosnku przeciwdziała patogenom i chroni młode sadzonki przed chorobami, a do tego wzmacnia je i sprawia, że bujnie i zdrowo rosną.
Trzeba przy tym pamiętać o przecedzaniu preparatu, by nie doprowadzić do zagniwania kawałków czosnku. Nie można również przetrzymywać preparatu, bo czosnek skiśnie. Naturalny wzmacniacz przygotowujemy zawsze na świeżo.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Kobieta z Zachodu na YouTube
Zobacz także:
- Nie wyrzucaj liści rabarbaru. Zrobisz z nich oprysk i gnojówkę
- Zblenduj z wodą i podlej anturium. Najlepszy domowy nawóz maksymalnie przyspiesza kwitnięcie
- Co oznacza biały nalot na ziemi z sadzonkami?