Oddziel białko od żółtka za pomocą czosnku
Jajka są produktem spożywczym, który większość z nas posiada w swojej kuchni. Zalety z ich jedzenia są nieocenione - zawierają witaminy D, B12 i B6 oraz minerały takie jak cynk czy żelazo.
Do wielu potraw musimy oddzielać białko od żółtka - i wtedy pojawia się problem. Ta czynność wymaga wyjątkowej delikatności , a i tak nie wiemy, czy finalnie uda nam się zrobić to porządnie. Na szczęście z pomocą przychodzi pewien użytkownik TikToka, który opracował na to genialne rozwiązanie.
Oddzielanie żółtka od białka za pomocą... czosnku
Użytkownik TikToms udostępnił na swoim profilu film, na którym pokazuje, w jaki sposób wykonuję trik, który jak twierdzi, zmienił jego życie.
Na nagraniu widzimy talerz z rozbitym jajkiem, które należy rozdzielić. Osoba widoczna na filmie przygotowała sobie ząbek czosnku, którym pociera palec wskazujący i kciuk . I tu dzieje się magia.
Kucharz chwyta żółtko„czosnkowymi palcami”, podnosi do góry i przekłada na talerz obok. Wszystko poszło sprawnie, nic się nie rozchlapało, a żółtko zachowało swoją idealną, stałą formę !
Internauci pokochali ten sposób
Inni użytkownicy TikToka również postanowili wypróbować ten sposób i udokumentować swoje starania. Jak się okazuje, trik sprawdza się świetnie!
- Ja próbowałam potrzeć palce mąką i też działa - doradza jedna z internautek.
- Ten sposób dobrze działa, szczególnie jeśli jajka są dobrej jakości - komentuje inna.
- Można też ścisnąć pustą butelkę wody i złapać żółtko - opisuje swój zwyczaj użytkowniczka TikToka.
Źródło: twitter.com/@TikToms
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: