Blat kuchenny
unsplash.com/Toa Heftiba (CC0 Domena publiczna)
Marta Idzikowska - 19 Listopada 2020

Blat kuchenny – jaki wybrać?

Urządzając kuchnię, zasadniczą kwestią jest wybranie odpowiedniego blatu. Dzisiaj przyjrzymy się trzem rodzajom blatów: z laminatu, drewnianym, i granitowym.

Producenci oferują wiele rodzajów blatów. Różnią się one wytrzymałością, ceną, wykończeniem, a także estetyką. Każdy blat wymaga odpowiedniej pielęgnacji i przestrzegania zasad, takich jak krojenie na desce, a nie bezpośrednio na nim, czy stawianie gorących naczyń na podstawkach. Każdy blat ma swoje właściwości oraz plusy i minusy. Przeczytaj ten artykuł i zobacz, który z nich najlepiej sprawdzi się w Twoim wnętrzu.

Blat z laminatu

Jest to zdecydowanie najczęściej wybierany blat kuchenny. Jest tani, odporny na działanie środków chemicznych i ścieranie. Cechuje go również odporność na temperaturę. Dużą zaletą jest różnorodność wzorów i kolorów, jest więc z czego wybierać. Wiele wzorów ma niestandardowe rozmiary, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na wyspach i parapetach w kuchennych oknach. Wady takiego blatu to wykonanie ze sztucznego materiału, dlatego nie będzie on prezentował się tak ładnie, jak naturalne drewno. Dodatkowo każde łączenie będzie w nim widoczne, więc w kuchni w kształcie litery "L" nie da się ukryć połączenia powierzchni.

Blat drewniany

Taki blat może być wykonany z litego drewna lub z klepek (czyli drewna klejonego). Ta druga opcja jest popularniejsza z racji niższej ceny i większej wytrzymałości. W blatach drewnianych ogromną zaletą jest ich naturalność – niczego nie naśladują, a słoje wyglądają bardzo ładnie. Są również łatwe do naprawienia. W przypadku zarysowania można go zeszlifować i polakierować na nowo. Wadą jest podatność na zniszczenia oraz brudzenie. Rozlanie na nim np. wina może pozostawić na nim ślad – dlatego tak ważne jest, by blat był zaimpregnowany. Unikajmy również stawiania na nich gorących garnków, gdyż może to powodować odkształcenie na powierzchni.

Blat z granitu

Blat kuchenny z naturalnego kamienia, jakim jest granit, to świetny wybór. Jest on wytrzymały na zabrudzenia i zarysowania. Istotne są walory estetyczne – taki blat wygląda bardzo elegancko i ekskluzywnie. Jest również bardzo praktyczny – charakteryzuje się odpornością na cięcie. Ślady od noża nie są na nim widoczne nawet po wielu latach użytkowania. Najważniejszą wadą tego materiału jest cena – naturalny surowiec jest również drogi. Do zamontowania go potrzebujemy pomocy specjalisty, gdyż specjalnymi urządzeniami musi on wyciąć otwory na zlewozmywak czy baterię.

Przy wyborze odpowiedniego blatu do kuchni, musimy zwrócić uwagę na nasz budżet. Jeśli możemy wydać na blat więcej pieniędzy, na pewno warto wybrać granit, jeśli natomiast wolimy tanie rozwiązania, dobrym wyborem będzie laminat. Drewniany blat w kuchni sprawdzi się u osób, które cenią sobie naturalność i elegancję. Bogactwo wzorów i kolorów na rynku jest tak duże, że na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Źródło: aranzacjawnetrz.com.pl

Strona główna
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News