Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Borówka brusznica – uprawa w ogrodzie
Marta Idzikowska
Marta Idzikowska 11.04.2021 02:00

Borówka brusznica – uprawa w ogrodzie

Borówka brusznica – uprawa w ogrodzie
pixabay.com/LuidmilaKot(CC0 Domena publiczna)

Borówka brusznica – charakterystyka rośliny

Borówka brusznica należy do rodziny wrzosowatych i jest rośliną wieloletnią. Występuje na półkuli północnej, w klimacie umiarkowanym i chłodnym, gdzie pokrywa torfowiska, wrzosowiska, bory sosnowe i świerkowe.

W Polsce spotkamy ją zarówno w górach, jak i na nizinach. Bywa nazywana borówką lub jagodą czerwoną, a w niektórych częściach kraju jest znana jako gogodze.

Wśród odmian wyróżniamy m.in.:

  • Koralle

  • Ida

  • Sussi

Wszystkie trzy odmiany owocują dwukrotnie: w sierpniu i październiku. Borówka dorasta do 25 cm wysokości i ma postać lekko płożącej krzewinki. Jej gałązki są omszone i tworzą gęste kępki, natomiast liście są niewielkie, zimozielone i skórzaste.

Borówka brusznica zaczyna kwitnąć w maju, pokrywając się białymi lub jasnoróżowymi, przypominającymi dzwoneczki kwiatami o czterech płatkach. Jej owoce to połyskujące jagody, które zmieniają barwę z kremowej na czerwoną w trakcie dojrzewania.

Krzewinki te mogą być sadzone samotnie lub w towarzystwie innych roślin z rodziny wrzosowatych, np. wrzosów, azalii i różaneczników. Borówki, ze względu na wiecznie zielone liście, będą ozdobą ogrodu przez cały rok.

Borówka brusznica – warunki uprawowe i pielęgnacja

Obfite kwitnienie i rozrost borówki brusznicy są uzależnione od właściwego podłoża. Powinno być ono kwaśne (pH 3,5-4,5), próchniczne i lekko wilgotne. Aby zakwasić glebę pod uprawę borówki, wymieszaj ją z torfem oraz usuń chwasty, a przestrzeń w pobliżu sadzonek ściółkuj za pomocą kory ogrodniczej. Pomoże to również w ograniczeniu parowania wody.

Należy sadzić rośliny dwuletnie, wysokie na około 10 cm, które mają na tyle mocne korzenie, by poradzić sobie w nowym miejscu. W tym celu:

  • wykop niewielkie dołki,

  • wyłóż je igliwiem lub kompostem.

Nowo posadzone borówki brusznice podlewaj regularnie, ale pamiętaj, że wymagają one podlewania również w późniejszych etapach rozwoju. Jest to spowodowane słabym systemem korzeniowym, który powoduje, że borówki są wrażliwe na wysychanie.

Zwarty pokrój krzewinek zachowasz, przycinając je wiosną, co spowoduje wypuszczanie nowych pędów.

Chociaż borówka brusznica jest odporna na mróz, często szkodzą jej wiosenne przymrozki, ponieważ już wtedy rozpoczyna ona kwitnienie – aby zapobiec obumieraniu kwiatów, okrywaj krzaczki agrowłókniną. Cięcie borówki w celu jej odmłodzenia wykonuj po około 8 latach jej uprawy.

Borówka brusznica – rozmnażanie i choroby

Chociaż borówka brusznica tworzy podziemne rozłogi i rozmnaża się w ten sposób sama, można jej pomóc. Pozyskasz młode rośliny, wycinając skośnie kawałek niezdrewniałego pędu i umieszczając go w pojemniku wypełnionym mieszanką torfu i piasku, o umiarkowanej wilgotności.

Pojemnik umieść w ciepłym i jasnym miejscu i przezimuj w ten sposób pędy. Borówka brusznica nie jest szczególnie podatna na choroby i ataki szkodników, w przeciwieństwie do swojej kuzynki – borówki amerykańskiej. Jeśli jest prawidłowo uprawiana i starannie pielęgnowana, a więc przede wszystkim nieprzelewana i zbytnio nawożona, będzie odporna na czynniki zewnętrzne. W innym przypadku może zostać zaatakowana przez choroby grzybowe, np.:

  • szarą pleśń,

  • mączniaka prawdziwego,

  • antraknozę,

  • plamistość liści.

Pobieranie składników odżywczych z podłoża ułatwi borówce mikoryza, w której procesie korzenie krzewinek „współpracują” z grzybnią, pozyskując od niej związki mineralne i mikroelementy, a oddając w zamian związki organiczne wytwarzane dzięki fotosyntezie.

Grzybnię umieść przed sadzeniem na bryle korzeniowej.

Borówka brusznica zyskuje popularność w naszych ogrodach dzięki swojemu szerokiemu zastosowaniu. Zdobi je przez cały rok dzięki zimozielonym liściom, a dwa razy w ciągu roku wydaje smaczne owoce, które możesz wykorzystać w kuchni i ziołolecznictwie – m.in. jako owoc na przetwory, konkurujące w smaku z żurawiną.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Tagi: