Domowe bułki zrobisz w kilka chwil, a rozpływają się w ustach. Zakochasz się w czosnkowej wersji
Chyba każdy z nas uwielbia bułki. My Polacy uwielbiamy dodawać pieczywo do różnych posiłków, no, chyba że akurat jesteśmy na diecie. Jednak te bułki są warte grzechu i jeżeli je upieczesz, może pozwolić sobie na małą dyspensę. Nie będziesz żałować.
Bułki czosnkowe zrobione według domowej receptury zachwycą nawet najbardziej wybrednego konesera. Są chrupiące, smaczne i na dodatek cudownie pachną ziołami z nutą czosnku. Możesz je jeść bez żadnych dodatków, lub przegryźć z pożywną zupą krem. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz wszystkich domowników! Nawet nie będziesz musiała ich wołać na degustację, sami przybiegną zachęceni aromatem.
Przepis na domowe bułki
Aby zrobić domowe bułki, zapoznaj się z poniższą listą składników. Jeżeli nie jesteś fanką czosnku, możesz pominąć ten składnik.
Składniki:
- 350 g mąki typ 00
- 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- czosnek niedźwiedzi
- koperek suszony
- Wcześniejszy wiek emerytalny? Prezydent wprowadzi ogromne zmiany nie tylko dla seniorów
- Ministerstwo Zdrowia przekazało informacje ws. wakacji. Wielu Polaków będzie załamanych
- Porównaliśmy ceny truskawek z poprzednim rokiem. Różnica sprawi, że złapiecie się za głowy
Jak zrobić domowe bułki?
Żeby zrobić domowe bułki, postępuj według instrukcji opisanej poniżej krok po kroku.
- W misce połącz drożdże cukier i ciepłe mleko. Pomieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na bok na kilka minut.
- Po chwili dodaj mąkę, sól, wodę i delikatnie wyrabiaj ciasto, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie przyklejało się do rąk, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, ponieważ bułki będą twarde. Najlepiej posmarować dłonie łyżką oleju, który sprawi, że ciasto nie będzie przywierać.
- Kiedy wyrobisz ciasto, odstaw je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie połącz odrobinę soli z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.
- Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na średniej wielkości kulki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż bułki w odległości około 5 cm od siebie. Następnie każdą z nich delikatnie posmaruj masłem ziołowo-czosnkowym.
- Ustaw piekarnik na 200 stopni i piecz bułki przez 20 minut.
Gotowe, smacznego! Jeżeli lubisz domowe wypieki, nie możesz przegapić naszego przepisu na chleb bez drożdży.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Mamy rewelacyjny przepis na domowe bułki.
Przepis jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników.
Domowe bułki posmakują wszystkim.
ZOBACZ TEŻ:
- Kandydat na prezydenta Polski został zatrzymany przez policję
- Padł termin ws. zagranicznych lotów. Ogromna nadzieja dla wielu Polaków
- Czy podczas jazdy samochodem trzeba mieć maseczkę? Odpowiedź może zaskoczyć wielu kierowców
- To już 12 dzień poszukiwań Kacperka. Policja opublikowała nagranie z poszukiwań, do akcji dołączyły drony
- Kobieta nie mogła nigdzie znaleźć swojego boksera. Weszła do pokoju dziecka i zaniemówiła
- Czy obostrzenia mogą niebawem powrócić? Łukasz Szumowski przekazał mało pocieszające wieści
Źródło: beszamel.se.pl