Cały dom zaśmiardł po gotowaniu bobu lub kalafiora? Jest na to patent
Niektóre warzywa, które lubimy i które apetycznie wyglądają na talerzu, wyjątkowo śmierdzą podczas gotowania. Należą do nich bób i kalafior. Odpowiedzialne za to są ulatniające się związki, takie jak taniny w bobie czy związki siarki w kalafiorze.
Co zrobić, aby w domu nie śmierdziało podczas gotowania tych warzyw? Nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy kilka sprawdzonych sposobów i przebywanie w kuchni podczas gotowania bobu czy kalafiora nie będzie już udręką.
Dlaczego warto jeść bób i kalafior?
Bób jest zdrowy, pożywny i według wielu jego miłośników smaczny. Dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, a ma stosunkowo niewiele kalorii i bardzo małą zawartość tłuszczu. Bób zawiera sporo błonnika, przez co reguluje pracę jelit.
Podobnie kalafior jest źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy i cenne składniki mineralne, jak: sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Ma rekordowo mało kalorii. Gotowany kalafior zawiera tylko 19 kcal w 100 g.
Nie wszyscy przepadają za bobem czy kalafiorem, jeśli jednak należymy do miłośników tych warzyw, nie warto odmawiać sobie ich z powodu przykrych zapachów wydzielanych podczas gotowania. Lepiej poznać metody na ich zwalczanie.
Ten trik pomoże pozbyć się zapachu gotowanego bobu
Jednym ze sposobów na pozbycie się brzydkiego zapachu podczas gotowania bobu jest namoczenie go wcześniej w zimnej wodzie. Do wody, w której moczymy bób, można dodać posiekaną cebulę. Następnie odczekajmy kilkanaście minut i przystąpmy do gotowania bobu.
Aby zniwelować brzydki zapach bobu podczas gotowania, do wody, w której go gotujemy , można też dodać świeżą pietruszkę, listki laurowe lub 2-3 gałązki świeżego koperku. Zapach unoszący się w kuchni stanie się wręcz przyjemny.
Pamiętajmy, że bób wrzucamy na wrzątek i solimy pod koniec gotowania. Bób gotujemy od 15 do 30 minut w zależności od tego, czy bób jest młody, czy stary. Jeśli bób wrzucimy do osolonej wody, będziemy czekać w nieskończoność na to, aż stanie się miękki.
Gotowanie kalafiora bez brzydkiego zapachu jest możliwe
Podczas gotowania kalafiora też nasza kuchnia wypełni się nieprzyjemnymi zapachami. W tym wypadku najlepiej sięgnąć po sodę oczyszczoną, która ma właściwości wchłaniające zapachy.
Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy niepełną łyżeczkę sody i wkładamy kalafiora. Dzięki temu prostemu trikowi unikniemy przykrego zapachu i będziemy mogli cieszyć się smacznym i zdrowym kalafiorem.
Średniej wielkości kalafior gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie zmięknie, ale się nie rozgotuje.