Cebula dymka – jak uprawiać i pielęgnować?
Cebula dymka – charakterystyka
Cebula dymka to odmiana cebuli zwyczajnej. Posiada niewielką, okrągłą główkę o białym bądź jasnokremowym zabarwieniu. Jej górna część odznacza się charakterystycznymi blaszkami liściowymi, które przybierają postać zielonego szczypiorku. Charakteryzuje się dość słodkim smakiem. Roślina jest uważana za najstarsze warzywo na świecie.
Cebula dymka – zasady uprawy
Aby zacząć uprawiać warzywo, należy kupić je w sklepie ogrodniczym, bądź wyhodować samodzielnie. Zakupione bądź wyprodukowane sadzonki preferują słoneczne miejsca oraz żyzne i przepuszczalne podłoże. Najlepiej, aby gleba posiadała lekko kwaśny bądź obojętny odczyn.
Nie zaleca się uprawiać rośliny w ziemi, w której posadzone były wcześniej ziemniaki, marchewki, selery oraz buraki. W celu polepszenia rozwoju naszego warzywa możemy posadzić je w towarzystwie roślin, które wzajemnie, korzystnie oddziałują na siebie. Warzywo dobrze odnajduje się w bliskiej obecności pomidorów, pietruszki, truskawek, ogórków czy buraków ćwikłowych. Roślinę sadzimy początkiem wiosny. Sadzonki wsadzamy do gruntu w odległości około 5-8 cm w jednym rzędzie.
Między poszczególnymi rzędami stosujemy odległość około 30-40 cm. Wierzchołki sadzonek powinny się znajdować na poziomie ziemi, natomiast około 2/3 warzywa powinno być schowane w glebie. Zbiór warzywa najczęściej odbywa się w okresie jesiennym, natomiast jej szczypiorek możemy zbierać, gdy zacznie się przeginać.
Cebula dymka – pielęgnacja rośliny
Warzywo nie wymaga zbyt częstego podlewania poza okresami suszy. W okresie suszy należy pamiętać o prawidłowym utrzymaniu wilgotności gleby. Jako zabieg pielęgnacyjny stosujemy regularne odchwaszczanie grządek, a także poruszanie ziemi między rzędami. Przy wyrywaniu chwastów należy uważać, aby nie zruszyć systemu korzeniowego warzywa, ponieważ charakteryzuje się delikatnością.
W przypadku nawożenia rośliny możemy zastosować wzmocnienie obornikiem rok przed jej posadzeniem, w okresie jesiennym. Taki zabieg wpłynie na polepszenie jakości podłoża, a także ubogaci je w dodatkowe składniki odżywcze. W trakcie uprawy możemy stosować różne preparaty wieloskładnikowe, jednak nie należy przenawozić warzywa, aby nie doprowadzić do jego chorób czy całkowitego obumarcia.
Cebula dymka – zastosowanie
Cebula dymka posiada szereg zastosowań, głównie dzięki zawartości wielu cennych składników. Bardzo często jest stosowana w lecznictwie. Jest bogata m.in. w wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, potas czy krzem. W swoim składzie posiada także m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę K i witaminę C. Dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Posiada również zdolność niszczenia bakterii. Warzywo odznacza się właściwościami przeciwnowotworowymi.
Zawarta w roślinie witamina C wpływa na przeciwdziałanie tworzenia się wolnych rodników, które prowadzą do wywoływania choroby nowotworowej. Regularne spożywanie warzywa wpływa pozytywnie na nasz organizm, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na różne choroby. Co więcej, obecność kwasu foliowego w roślinie może uratować nas przed bezsennością, zaburzeniami związanymi z odżywaniem oraz depresją.
Wzbogacenie diety cebulą przyczynia się również do ochrony naczyń krwionośnych oraz serca, a także zwiększenia gęstości kości. Roślina posiada grzybobójcze działanie, dzięki czemu obniża poziom ryzyka pojawienia się skutków ubocznych po przyjmowaniu antybiotyku. Po odbytej chorobie i przyjmowanych lekach zaleca się spożywanie większej ilości tego warzywa. Roślina jest także wykorzystywana w gastronomii jako dodatek do wielu potraw. Bardzo dobrze się komponuje z innymi warzywami. Można ją przygotować na wiele sposób, wszystko zależy od naszych osobistych preferencji oraz smaku.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: