Choroby gruszy – jak zwalczać rdzę i inne zarazy
Gruszki to lubiane i nasze rodzime owoce. Uprawianie własnej gruszy przynosi satysfakcję. Jednak drzewo jest często atakowane przez choroby, co skutecznie psuje radość z własnych owoców. Pierwszą i podstawową zasadą w profilaktyce chorób gruszy jest jej obserwacja. Stany chorobowe są widoczne gołym okiem i dają jednoznaczne objawy. Poprzez regularne oglądanie drzewa, można dostatecznie szybko dostrzec i rozpoznać objawy, a zatem zacząć im przeciwdziałać. Im wcześniej wykryta choroba, tym większe szanse na uratowanie owoców.
Choroby gruszy – parch
Parch gruszy jest jedną z najczęściej występujących chorób tego gatunku. Jest to choroba grzybowa wywoływana przez grzyb „ventiuria pyrina”. Pojawia się wczesną wiosną, a jej pierwsze objawy są skoncentrowane na liściach. Wówczas pojawiają się na nich brunatne plamy. Z czasem rozszerzają się na coraz większą część liścia, aż ten usycha i opada. Objawy pojawiają się też na zawiązkach owoców, które pod wpływem parcha zmieniają swój kształt. Owoce są wtedy nakrapiane charakterystycznymi, czarno-brunatnymi kropkami. Ich miąższ przypomina korek.Rozwojowi choroby sprzyja duża wilgotność powietrza i temperatura na poziomie 17-23°C. Idealna dla grzyba jest więc ciepła i deszczowa wiosna.
Co można zrobić, aby zapobiec atakowi parcha?
Przede wszystkim regularnie przycinać drzewko. Korona musi mieć przewiew i nie może być zbyt gęsta. Wówczas wśród gałęzi nie będzie się tworzył wilgotny mikroklimat.Co robić, kiedy zauważymy już objawy parcha?Usuwamy zaatakowane pędy i rosnące na nich liście, skutecznie je utylizując. Na jesień należy wygrabiać i usuwać zalegające pod drzewem liście. W ostateczności można zastosować oprysk roztworem grzybobójczym. Istnieją środki chemiczne i ekologiczne. Należy je wykonywać wieczorem, kiedy w pobliżu nie ma owadów zapylających.
Choroby gruszy – rdza
Rdza gruszy jest drugą najczęstszą chorobą, również grzybową, wywołaną przez grzyba o nazwie „gymnosporangium sabinae”. Zwykle pojawia się na gruszach rosnących w przydomowych ogrodach. Jest przenoszona przez jałowce, które są drugim żywicielem grzyba. Najczęściej na gruszach rdza objawia się w połowie maja. Wówczas na liściach możemy zaobserwować żółto-brązowe, rdzawe plamki. W samym środku z czasem tworzą się czarne przebarwienia. Z kolei w środku lata (lipiec-sierpień) na spodzie blaszki liściowej tworzą się tzw. owocniki, z których uwalniają się zarodniki grzyba, po czym z powrotem wędrują na jałowce. Grzyb potrafi przenosić się na spore odległości. Objawia się nie tylko tam, gdzie te dwa gatunki drzew rosną w bezpośrednim sąsiedztwie. Choroba uszkadza liście, które przedwcześnie opadają. Osłabia też kondycję drzewa i jego mrozoodporność. Rdza gruszy z ogonków liściowych może przenosić się na pędy, a następnie na owoce. Te najczęściej całkowicie opadają. Jeśli na drzewie niektóre pozostały, nie nadają się do jedzenia.
Co robić, aby zapobiec rdzy gruszy?
Przede wszystkim można na etapie kupna młodego drzewka wybrać odmianę wykazującą się większą odpornością na tę chorobę: Lukasówkę, Paryżankę lub Berę Hardy. Jeśli w swoim ogrodzie lub gdzieś w sąsiedztwie mamy jałowce, jest pewne, że rdza wystąpi. Dlatego powinno się unikać sadzenia gruszy w bliskości jałowców.Co robić, kiedy zauważymy już objawy rdzy gruszy?Liczy się szybka i skuteczna reakcja, dlatego na rdzę bezwzględnie polecany jest oprysk preparatem grzybobójczym, dedykowanym tej chorobie. Tylko ten sposób da nam gwarancję wytępienia chorobotwórczego grzyba. Na rynku jest dostępny specjalny środek, który kupimy w sklepach ogrodniczych.
Niestety za późno zauważone objawy powodują zazwyczaj szybki rozwój choroby, co sprawia, że w danym roku owoce mogą pójść na straty. Choroby grzybicze gruszy są niestety dość powszechnym zjawiskiem. W ich przypadku należy działać jak najszybciej, jeśli chcemy ocalić plony.