DomekIOgrodek.pl

canva/nwinter, Getty Images Signature

Co zrobić, żeby tłuszcz nie odkładał się na górze kuchennych szafek? Jest banalnie prosty patent

1 Lutego 2023

Autor tekstu:

Adam Moskal

Podczas gotowania wysoka temperatura sprawia, że tłuszcz paruje i ulatnia się w powietrzu. Po ochłodzeniu odkłada się na powierzchniach, szczególnie takich jak zewnętrze ściany szafek. Aby poradzić sobie z tym problemem, mamy niezwykle banalny trik, z którego każdy może skorzystać.

Warstwa tłuszczu na meblach kuchennych jest wyjątkowo nieestetyczna i niehigieniczna. Jej wysoka lepkość sprawia, że przyklejają się do niej drobinki kurzu, przez co jeszcze szybciej powiększa się. Rozłóż gazety na górze szafek, a brud zdejmiesz jednym ruchem ręki.

Jak uchronić szafki przed tłuszczem z gotowania?

Metoda jest niezwykle prosta i nie wymaga praktycznie żadnej pracy ani specjalistycznych środków czyszczących. Wystarczy, że masz pod ręką stare gazety, a Twoje szafki będą doskonale chronione.

Wszystko, co musisz zrobić polega na ułożeniu na górze szafek warstwy starych gazet. Papier będzie pochłaniał drobinki tłuszczu i nie dopuści ich do powierzchni kuchennych mebli.

Aby trik działał za każdym razem, wymieniaj gazety co kilka tygodni na czyste i świeże. Pamiętaj, aby robić to w rękawiczkach, gdyż stary tłuszcz może być dość trudny do usunięcia ze skóry dłoni.

Kuchnia
canva/dariolopresti

Jak błyskawicznie wyczyścić szafki kuchenne?

Zanim jednak położysz gazety na wierzchu szafek, należy doprowadzić je do stanu idealnej czystości. W tym celu wymieszaj 2 łyżki amoniaku w szklance ciepłej wody, nasącz w miksturze ściereczkę i przetrzyj szafki.

Amoniak doskonale poradzi sobie z zabrudzeniami i błyskawicznie je rozpuści. Jeśli obawiasz się, że szafki mogą zostać podczas mycia amoniakiem uszkodzone, zamień go na sodę oczyszczoną.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

  • Tak sprawdzisz jakość papieru toaletowego. Już zawsze kupisz najlepszy

  • Najszybszy sposób na zatkany odpływ wanny. W 15 minut będzie jak nowy

  • Jakie warzywa siać w lutym? Przetrwają przymrozki, a wiosną dadzą ogromne plony

Tagi:

Podobne artykuły

Inspiracje

Zmiksuj z wodą i podlej anturium. Od razu obrośnie w piękne kwiaty
Czytaj więcej >

Inspiracje

Zamieszkał w kontenerze na śmieci. Wnętrze nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >

Inspiracje

Wielki konkurent Pepco wchodzi z impetem do Polski. Polacy będą wniebowzięci
Czytaj więcej >

Inspiracje

Najbardziej wzruszający odcinek „Totalnych remontów Szelągowskiej". „To był prawdziwy koszmar"
Czytaj więcej >

Inspiracje

Właśnie pojawiły się w lasach, leśnicy biją na alarm. Uważaj gdzie stawiasz stopy
Czytaj więcej >

Inspiracje

Tak sieje się rzeżuchę bez waty. Plony na Wielkanoc będą ogromne
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]