Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Czy można zagotować wodę więcej, niż raz? Oto co się stanie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 07.01.2024 18:35

Czy można zagotować wodę więcej, niż raz? Oto co się stanie

gotowanie wody
Canva / Vladdeep, Getty Images

Picie wody może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu. Przez nieodpowiednie nawodnienie może boleć nas głowa, a nasze ciało robi się opuchnięte. Jednak czy wszystkie rodzaje wody są dla nas dobre?

Wodę znajdziemy w sklepach, ale możemy też korzystać z tej, która leci z kranów w naszych domach. Stan wody w Polsce jest na tyle dobry, że bez przeszkód możemy pić kranówkę. Sporo osób przed jej wypiciem ją zagotowuje. Czy to dobre rozwiązanie?

Jaką wodę najchętniej pijemy?

Często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że woda to życie. Nie da się ukryć, że jest na naszej planecie niezbędna. Dzięki niej jesteśmy w stanie funkcjonować. Nasz organizm składa się z wody w 65%. Co się dzieje, kiedy nam jej brakuje?

Zbyt małą ilość wody w organizmie możemy naprawdę szybko zaobserwować. Kiedy zapominamy o piciu wody, jesteśmy bardziej zmęczeni, opuchnięci i zaczyna boleć nas głowa.

Kranówka w Polsce jest w naprawdę dobrym stanie, jednak często obawiamy się ją pić. Zwykle decydujemy się na korzystanie z dodatkowych butelek filtrujących lub kupujemy wodę w sklepie. Inną opcją jest jej zagotowanie. 

gotowanie wody
Canva / yourapechkinphotos

Czy wodę można gotować kilka razy?

Wodę gotujemy, żeby ją podgrzać, ale też w celu pozbycia się bakterii oraz zarazków. Proces gotowania wpływa na jej jakość. Zmniejsza się ilość magnezu i wapnia, przez co woda staje się miększa.

W czasie gotowania wody rzeczywiście pozbywamy się wirusów i bakterii. Istnieje też teoria, że wielokrotne gotowanie wody prowadzi do namnażania chemicznych i toksycznych dla organizmu. Ile w tym jest prawdy?

Czy można gotować wodę kilka razy?

Najlepszy rozwiązaniem jest gotowanie jednorazowo takiej ilości wody, jaką chcemy w danym momencie zużyć. Dzięki temu zużywamy mniej prądu lub gazu potrzebnego do zagotowania wody w czajniku.

Kiedy w czajniku woda dłużej postoi, warto zagotować ją ponownie. Dzięki temu pozbywamy się wirusów i bakterii, które mogły się w niej pojawić. Ile prawdy jest w tym, że ponowne gotowanie wody może prowadzić do pojawienia się w niej toksyn?

Ponowne gotowanie wody nie sprawi, że pojawią się w niej toksyczne substancje. To szkodliwy mit, w który nie powinniśmy wierzyć. Spokojnie możemy gotować wodę kilka razy.

gotowanie wody
Canva / Photoshot

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10