DomekIOgrodek.pl
Projekt bez tytułu - 2023-01-20T155622.416

canva/Eli Grozdanovska, Getty Images

Dlatego babcie wkładały garnek z ziemniakami pod pierzynę. Dzisiaj nikt nie pamięta tego zwyczaju

20 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Adam Moskal

Babcie mają do dzisiaj mnóstwo patentów, z których dużej części zwyczajnie nie rozumiemy. W dzisiejszych czasach wiele problemów już nam zwyczajnie nie doskwiera. Dlatego może się pojawić pytanie - dlaczego babcie zawijały garnek z ziemniakami w pierzynę? Mamy dla Was odpowiedź.

Kartofle od wieków stanowią bardzo ważny element codziennej diety mnóstwa ludzi. Bez nich nie powstałoby mnóstwo potraw, którymi zajadamy się ze smakiem. Dawniej jednak proces ich gotowania był nieco bardziej skomplikowany.

Szafka nocna z wodą

Nigdy nie zostawiaj szklanki wody na noc w sypialni. Trudno o gorszy błąd

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaczany sekret babć

Obecnie wystarczy nastawić wodę na ziemniaki, wrzucić je do niej, zakryć pokrywką i po kilkudziesięciu minutach można się już zajadać. Tak samo jest w przypadku chęci odgrzania - wystarczy wrzucić je do garnka, postawić na palniku i chwilę podgrzać.

Dekady temu to nie było tak proste. O ile ugotowanie kartofli w wodzie nie było zbyt skomplikowane, tak odgrzewanie było dla wielu nieosiągalne. Głównie przez cenę opału oraz ogrom pracy, jaki trzeba było włożyć, by rozpalić w piecu.

Z tego powodu nasze babcie zawijały garnki z ziemniakami w szczelną warstwę pierzyny, robiły drugą warstwę z koca dla pewności i odkładały garnek na bok. Dzięki temu bulwy zachowywały ciepło przez długie godziny i nie trzeba było ich odgrzewać.

Ziemniaki o niepowtarzalnym smaku

Co więcej, tak owinięte bulwy smakowały znacznie lepiej. Można było zdjąć je z ognia kilka minut wcześniej, zanim ugotowały się w całości, a te spokojnie doszłyby dzięki zgromadzonej temperaturze pod kocem czy kołdrą. Wtedy nabierały smaku, którego dzisiaj nie da się znaleźć w kartoflach. 

Metoda powyżej może zostać wykorzystana nie tylko w celu dogotowania czy zatrzymania ciepła ziemniaków. Sprawdzi się także w przypadku produktów sypkich, takich jak kasze czy ryże.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

  • Rośliny opanowane przez mszyce spryskaj tą mieszanką. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia

  • Pranie wyschnie dwa razy szybciej bez wielkiego wysiłku. Polacy pokochali ten sposób

  • Orzechy włoskie zalej wrzącą wodą. To co się z nimi stanie to niemal magia

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]dek.pl

Podobne artykuły

Skrzypiące panele podłogowe

Porady domowe

Skrzypiące panele podłogowe naprawisz najprostszym trikiem na świecie. Wyciszysz je od razu

Czytaj więcej >
Czyszczenie dywanu na sucho

Porady domowe

Genialny sposób na czyszczenie dywanów bez grama wody. Wykorzystaj to co masz w kuchni

Czytaj więcej >
Brudna kuchenka

Porady domowe

Jak wyczyścić brudną kuchenkę gazową? Pomoże produkt, który zwykle wyrzucamy

Czytaj więcej >
Papier toaletowy

Porady domowe

Tak sprawdzisz jakość papieru toaletowego. Już zawsze kupisz najlepszy

Czytaj więcej >
Odpływ wanny

Porady domowe

Najszybszy sposób na zatkany odpływ wanny. W 15 minut będzie jak nowy

Czytaj więcej >
Mrówki w domu

Porady domowe

Cudowny sposób na mrówki w domu jest banalnie prosty. Trzeba zrobić tylko jedną rzecz

Czytaj więcej >