Czosnek posiada właściwości, które potrafią zadziałać jak tarcza przeciw wirusom w trakcie okresu grypowego oraz wspomagać różne organy wewnętrzne, m.in. jelita. Z łatwością zrobisz go w domowych warunkach. Zaleca się, by spożywać co najmniej jeden ząbek dziennie, jednak nie wszyscy potrafią to wytrzymać, wobec czego powstała alternatywa w postaci syropu z czosnku. Do jego wytworzenia wystarczą 3 składniki.
Łyżka dziennie takiego antidotum może sprawić, że cały okres chorobowy przejdziemy bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu. Powinno się je stosować przede wszystkim jesienią.
Jak przygotować syrop z czosnku? Domowy przepis
Stosowanie czosnku jako lekarstwa znane jest już od dziesiątek lat, jednak nie wszyscy dokładnie znają jego właściwości. Zawarta w nim allicyna ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, co sprawia, że organizm może czuć się bezpieczny w okresie ataku wirusów. Potrafi także walczyć z wirusem, który zdołał wtargnąć do naszego organizmu.
Kiedy tak się stanie czosnek potrafi zadziałać rozgrzewająco, co sprawi zbicie gorączki i udrożni nasze drogi oddechowe. Zawarte w nim witaminy A, B1, B2 i C wzmacniają odporność człowieka oraz wspomagają pracę jelit, niejednokrotnie przyczyniając się do zabicia pasożytów, które zalegają w naszym układzie pokarmowym.
Wiele osób przypisuje czosnkowi działanie przeciwnowotworowe oraz odmładzające, zatem powodów do jego spożywania jest co niemiara. Jednym z niewielu minusów może być wydzielający się nieprzyjemny zapach, jednak do jego zniwelowania wystarczy listek mięty lub natka pietruszki.
Jak dzisiaj wygląda dom Solejuków z ''Rancza''? To tam przeniosła się wielodzietna rodzina
CZYTAJ DALEJOsoby, dla których spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie byłoby za trudne mogą pokusić się o alternatywę w postaci syropu z czosnku, do którego można dodać odpornościowe dodatki. Jego przepis jest banalnie prosty. Wystarczą dwie główki czosnku, dwie cytryny, sześć łyżek miodu, szklanka ciepłej wody oraz butelka z ciemnego szkła.
Aby przygotować doskonały syrop, wystarczy przecisnąć dwie główki przez praskę, bądź posiekać na drobniutkie kawałki, pomieszać z miodem oraz sokiem z cytryn i na koniec dodać szklankę ciepłej wody. Powstanie wówczas mieszanka, którą należy wstrząsnąć, by składniki dokładnie się ze sobą przemieszały.
Dawkowanie syropu z czosnku
Powstała mikstura powinna ostygnąć przez 24 godziny, stojąc w ciemnym miejscu, a następnie przelać do butelki i wsadzić do lodówki. Zaleca się, by stosować jedną łyżeczkę dziennie, a przy infekcji trzy po posiłku. Warto pamiętać, że ilość wody zależna jest od gęstości, jaką chcemy uzyskać.
Z kolei im więcej soku z cytryny zdecydujemy się dodać do powstałego syropu, tym mniej odczujemy smak czosnku. Warto wypróbować oba warianty, by następnie zdecydować o tym, który jest skuteczniejszy i smaczniejszy.
Zobacz wideo:
Źródło: mamadu.pl
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl.
Domy ze znanych filmów i seriali. Wszyscy je pamiętają
Ciekawe, który z tych domów najbardziej zapadł wam w pamięci?
Czy jesteś prawdziwym pasjonatem ogrodów?
Pytanie 1 z 4
Jakie są najpopularniejsze style ogrodowe?