DomekIOgrodek.pl Porady domowe Domowy przepis na syrop z czosnku z 3 składników. Stosuje się go na przeziębienie
fot. congerdesign/pixabay.com

Domowy przepis na syrop z czosnku z 3 składników. Stosuje się go na przeziębienie

29 października 2021
Autor tekstu: Karol Osiński

Czosnek posiada właściwości, które potrafią zadziałać jak tarcza przeciw wirusom w trakcie okresu grypowego oraz wspomagać różne organy wewnętrzne, m.in. jelita. Z łatwością zrobisz go w domowych warunkach. Zaleca się, by spożywać co najmniej jeden ząbek dziennie, jednak nie wszyscy potrafią to wytrzymać, wobec czego powstała alternatywa w postaci syropu z czosnku. Do jego wytworzenia wystarczą 3 składniki.

Łyżka dziennie takiego antidotum może sprawić, że cały okres chorobowy przejdziemy bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu. Powinno się je stosować przede wszystkim jesienią.

Jak przygotować syrop z czosnku? Domowy przepis

Stosowanie czosnku jako lekarstwa znane jest już od dziesiątek lat, jednak nie wszyscy dokładnie znają jego właściwości. Zawarta w nim allicyna ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, co sprawia, że organizm może czuć się bezpieczny w okresie ataku wirusów. Potrafi także walczyć z wirusem, który zdołał wtargnąć do naszego organizmu.

Kiedy tak się stanie czosnek potrafi zadziałać rozgrzewająco, co sprawi zbicie gorączki i udrożni nasze drogi oddechowe. Zawarte w nim witaminy A, B1, B2 i C wzmacniają odporność człowieka oraz wspomagają pracę jelit, niejednokrotnie przyczyniając się do zabicia pasożytów, które zalegają w naszym układzie pokarmowym .

Wiele osób przypisuje czosnkowi działanie przeciwnowotworowe oraz odmładzające, zatem powodów do jego spożywania jest co niemiara. Jednym z niewielu minusów może być wydzielający się nieprzyjemny zapach, jednak do jego zniwelowania wystarczy listek mięty lub natka pietruszki.

Osoby, dla których spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie byłoby za trudne mogą pokusić się o alternatywę w postaci syropu z czosnku, do którego można dodać odpornościowe dodatki. Jego przepis jest banalnie prosty. Wystarczą dwie główki czosnku, dwie cytryny, sześć łyżek miodu, szklanka ciepłej wody oraz butelka z ciemnego szkła.

Aby przygotować doskonały syrop, wystarczy przecisnąć dwie główki przez praskę, bądź posiekać na drobniutkie kawałki, pomieszać z miodem oraz sokiem z cytryn i na koniec dodać szklankę ciepłej wody . Powstanie wówczas mieszanka, którą należy wstrząsnąć, by składniki dokładnie się ze sobą przemieszały.

Dawkowanie syropu z czosnku

Powstała mikstura powinna ostygnąć przez 24 godziny, stojąc w ciemnym miejscu, a następnie przelać do butelki i wsadzić do lodówki. Zaleca się, by stosować jedną łyżeczkę dziennie, a przy infekcji trzy po posiłku. Warto pamiętać, że ilość wody zależna jest od gęstości, jaką chcemy uzyskać.

Z kolei im więcej soku z cytryny zdecydujemy się dodać do powstałego syropu, tym mniej odczujemy smak czosnku . Warto wypróbować oba warianty, by następnie zdecydować o tym, który jest skuteczniejszy i smaczniejszy.

Zobacz wideo:

Źródło: mamadu.pl

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl.

Obserwuj nas w
autor
Karol Osiński

Redaktor portalu "Domek i ogródek", od kilku lat aktywny dziennikarz z przeszłością w radiu, gazecie i sportowych portalach internetowych

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy